Coldplay speelt Amsterdam plat (maar laat België links liggen)

De frontman van Coldplay Chris Martin amuseerde zich op het podium in Amsterdam.
anp De frontman van Coldplay Chris Martin amuseerde zich op het podium in Amsterdam.
De liefde voor ons land lijkt definitief bekoeld. Coldplay liet België voor hun huidige wereldtournee links liggen en concerteerde gisteren (en vandaag) in een uitverkochte Amsterdam Arena voor flink 70.000 fans. Op de setlist: al wat glimt uit hun repertoire. Tussenin: duizenden lichtjes, miljarden snippers en Britse humor. "We zijn in Europa, maar ik weet niet of ons land daar morgen nog toe behoort. Maar mochten we er niet meer binnen mogen, geen probleem. Ik open hier wel een kraampje met t-shirts en onze drummer gaat de beste wiet ter wereld kweken.", zei Martin nog vlak voor bekend raakte dat de Brexit een feit was.

"Mensen mogen beweren dat we dit overal zeggen, maar jullie zijn het beste publiek ooit. We houden van Nederland en vooral van Amsterdam." Coldplay was in een volgepakt Ajax-stadion amper twee nummers ver of Chris Martin keek van achter zijn piano met een gelukzalige glimlach de zaal in. Met 'A Head Full Of Dreams' hadden hij en zijn kompanen toon gezet, met 'Yellow' meteen de eerste beauty gescoord. Toen één tel later ook duizenden papieren vlinders neerdaalden tijdens 'Every Teardrop Is A Waterfall' en door de thermiek van een bloedhete massa weer spontaan omhoog fladderden bij 'The Scientist', sloop de magie binnen. De klok stond gaf nog geen twintig minuten aan en er was al gedanst, gekust en gehuild. Amsterdam overstag.

Dat de band er een innige knuffelrelatie met onze noorderburen op nahoudt, mocht ook blijken tijdens een lang uitgesponnen 'Parasdise'. Nederland mag dan wel ontbreken op het EK, het land is er wel in geslaagd Tiësto's remix wereldwijd in de set te smokkelen tijdens de outro van die song. De Arena dreunde. Martin gordde een uit het publiek geplukte driekleur triomfantelijk om zijn gesp. De scalp was binnen. Een thuismatch.

anp
anp

Afscheid van Ali
Met 'Fix You' -eerst liggend gezongen en daarna wandelend op een met lichtjes omlijnde catwalk: 'Lights will guide you home'- kreeg de show na songs uit het nieuwste album en een visueel eerbetoon aan Mohammed Ali alweer een goddelijke injectie, maar echt stil werd het bij de eerste noten van 'Heroes' en een zichtbaar geëmotioneerde Chris Martin. Zijn afscheid van een vriend. "We beschouwden elkaar als vrienden en zagen elkaar regelmatig," liet de Brit optekenen bij de dood van het icoon. "Het was trouwens David die me mijn bijnaam 'Sticky Martinez' schonk." De voltallige Arena prevelde de woorden mee. Even voordien was bij 'Charlie Brown' en de voor het eerst in een waanzinnige kleurenzee oplichtende radiogestuurde polsbandjes nog absolute gekte losgebarsten, maar drie minuten lang ging Amsterdam in rouw. Feeëriek respect.

Net als bij hun vorige tournees houdt Coldplay het ook deze keer niet bij één podium. Terwijl gespierde songs als 'Viva La Vida' zich mogen uitleven op het hoofdpodium, wordt voor het intiemere werk geopteerd voor een klein platform middenin de zaal. Daar was het ook dat Chris Martin -na een verrukkelijk 'In My Place'- met een alweer erg gesmaakte -lees Nederlandse getinte- anekdote op de proppen kwam. "Toen ik heel jong was, leerde ik een Nederlands meisje kennen," klonk het aandoenlijk. "Haar naam was Jasmien. Het is nu 26 jaar geleden dat ik haar nog zag. Misschien zelfs 27 jaar. Nu wil het toeval dat mijn vader ooit ook een Nederlands meisje leerde kennen. Haar naam was Marjan. Het was 46 jaar geleden dat hij haar gezien had, maar vanavond is hij hier. Mét haar. Ik heb geen idee wat er nog gaat gebeuren straks." Amsterdam smulde.

Niet snel naar België
'Sky Full Of Stars' met -dankzij alweer papiersnippers- ook werkelijk een sterrenhemel mocht de finale inluiden, maar prijsbeest van dienst was -net als tijdens de hele tournee overigens- 'Up & Up'. Een song waarbij gitarist Jonny Buckland in de studio duelleerde met Oasis-genie Noel Gallagher en een solo verzon die snakt naar bier en grote stadions. Afgemeten vakwerk. En meteen ook voetjes op de grond voor wie hoopt Coldplay nog snel eens aan het werk te zien in België. Gezien de voorspelde storm gooide de Asterdam Arena netjes het dak dicht. Een technisch hoogstandje waarmee het merendeel van de stadions gedurende deze tour zijn uitgerust. Dit magistrale Coldplay ontvang je niet met natte voeten of een te klein Sportpaleis. En U2 heeft hen sinds hun laatste passage ongetwijfeld verteld over de bouwval van het Koning Boudewijn-stadion. Britse koningen onwaardig.

anp