Code oranje: zwaar onweer trekt opnieuw over het land

Fotograaf Joost De Bock trok gisteravond deze indrukwekkende foto van het onweer in Semmerzake.
Joost De Bock Fotograaf Joost De Bock trok gisteravond deze indrukwekkende foto van het onweer in Semmerzake.
Ook vandaag ontsnapt ons land niet aan onweer. In de buurt van Rijsel ontwikkelde zich rond de middag een supercell. Tegen 14 uur trok het onweer via West-Vlaanderen ons land binnen. Rond 14.30 uur bereikte het onweer een intensiteit van 410 ontladingen per minuut. Om 15 uur had het onweer de Vlaamse Ardennen bereikt om verder richting Gent en Antwerpen te trekken. Het onweer gaat gepaard met hevige regenval. Rond 16.30 uur verliet het onweer via de Noorderkempen ons land.

In Dendermonde hebben alle klanten die deze namiddag zonder stroom zaten na een panne in een 25-tal distributiecabines, opnieuw elektriciteit. "De oorzaak was een door het noodweer omgevallen boom die op stroomkabels was terechtgekomen", zegt woordvoerder Simon Van Wijmeersch van Eandis.
    
De elektriciteit in de ruime omgeving van de Noordlaan in Dendermonde viel uit om 15.20 uur. Rond 16.50 uur was er opnieuw stroom voor het grootste deel van de getroffen klanten en rond 17.35 uur hadden de laatste gezinnen opnieuw stroom.

Treinverkeer
Het treinverkeer tussen Aalst en Denderleeuw ligt sinds 15.20 uur stil. Door het zware onweer kwamen er bomen in de bovenleiding terecht. De brandweer is ter plaatse en probeert zo snel mogelijk een spoor vrij te maken, meldt de NMBS, die vertragingen verwacht als gevolg van het incident.
    
Voor reizigers tussen Aalst en Denderleeuw heeft de NMBS bussen ingelegd. Passagiers die vanuit Gent naar Denderleeuw willen, moeten een pendeltrein nemen tot Aalst, waarna ze moeten overstappen op een bus.
    
De brandweer werkt intussen aan het vrijmaken van een eerste spoor, om de passagiers te evacueren die zich nog in twee stilstaande treinen bevinden. De ene was op weg van Gent naar Tongeren, de andere van Landen naar De Panne. De NMBS hoopte het eerste spoor rond 16.20 uur vrij te krijgen.

Joost De Bock
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
ANP
Stormcell.be
Stormcell Belgium