Code geel: KMI waarschuwt voor rijm- en ijsplekken op de weg

Het wordt vannacht en morgenochtend mogelijk gevaarlijk glad op de weg.
Thinkstock Het wordt vannacht en morgenochtend mogelijk gevaarlijk glad op de weg.
Het KMI waarschuwt voor een code geel in ons land. Deze ochtend vallen vooral over het oosten en het noordoosten van het land buien van smeltende sneeuw of sneeuw. Vannacht en morgenochtend is er kans op vorming van rijm- en ijsplekken in het hele land.

Vandaag is het in vele streken overwegend droog met wolken en soms brede opklaringen. In de Ardennen blijft de kans op enkele sneeuwbuien wel de hele dag bestaan. De maxima liggen tussen -1 graad in de Hoge Venen en +5 graden aan zee, meldt het KMI, dat bovendien ook waarschuwt voor CO-vergiftiging.

Vanavond en vannacht blijft het droog met wolken en soms brede opklaringen. Aan de kust is nog enige tijd een bui mogelijk. Later vormt zich in het binnenland op vele plaatsen laaghangende bewolking, in de Ardennen ook nevel of aanvriezende mist, met kans rijm- en ijsplekken in het hele land. Het wordt koud met minima van -3 graden in de Ardennen tot 0 of +1 graad vlak aan zee.

Morgen trekt een actieve storing van west naar oost over het land met regen of smeltende sneeuw en sneeuw in Hoog-België. De maxima worden pas tegen de avond bereikt en schommelen tussen 0 en 6 graden. Er zijn rukwinden mogelijk van 50 tot 70 kilometer per uur, aan zee in de late namiddag tot 75 of 80 kilometer per uur. Morgenavond en -nacht regent het eerst nog op vele plaatsen. Vanaf het westen trekken dan enkele brede opklaringen over het land maar later in de nacht gaat het opnieuw regenen vanaf het zuidwesten.

Zaterdag begint de dag op de meeste plaatsen regenachtig met op de Ardense Hoogten eventueel wat sneeuw. Overdag wordt het mogelijk even droog vanaf het westen alvorens zaterdagavond en in de nacht naar zondag een actieve regenzone over het land trekt. Het wordt zeer zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 8 of 9 graden in Hoog-België en 12 à 13 graden in Vlaanderen. Er zijn rukwinden mogelijk van 75 tot 90 kilometer per uur.

Zondag regent het een groot deel van de dag met lokaal veel regen, voornamelijk dan in de Ardennen. Het is nog altijd zeer zacht met maxima van 9 tot 13 graden bij een stevige zuidwestelijke wind.

Op Nieuwjaar verandert er aanvankelijk weinig, met vooral voor de middag nog regen en veel wind. Het wordt wisselvallig met een afwisseling van opklaringen en enkele lokale buien. Later op de dag krijgen we mogelijk opnieuw te maken van een actieve regenzone vanuit Frankrijk. In de Ardennen kan de neerslag eventueel een winters karakter aannemen. De maxima liggen tussen 4 en 9 graden.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • frank hunter

    Hier schijnt de zon vollebak