Coach Bart verkiest 59-jarige Jan boven blonde Lisa voor halve finale 'The Voice'

Alle kandidaten halve finale bekend

medialaan
De vierde liveshow van 'The Voice van Vlaanderen' zit erop, waardoor alle zangeres en zangeressen van de halve finale bekend zijn. Het gaat om Sophie en Gilles (team Bent), Leen en Lola (team Koen), Camille en Jimmy (team Natalia) en Jan en Robin (team Bart).

Opmerkelijk: in team Bart valt Lisa af ten koste van Robin, die een mindere prestatie neerzet. En zij is niet de enige met een slechte dag.

Team Koen opent de show met een medley van de Beach Boys.

TEAM BENT

Team Bent start opgewekt met het aanstekelijke 'I Feel Love' van Donna Summer, gezongen door de 22-jarige Janna uit Brussel. Haar krullenbol en zwierig wit kleed eisen meteen je aandacht op, maar ze leiden niet af van de knap moeilijke zang. En niet verwonderlijk mist Janna wat power en tuning in haar falset.

medialaan

De 18-jarige Gilles uit Roeselare houdt het ook opgewekt, met 'Sun is Shining' van Axwell Ingrosso, al klinkt dat nummer veel minder fleurig dan de titel doet vermoeden. De zang helpt ook al niet, want Gilles zit ernaast op de lage tonen. Hogerop klinkt alles, onder meer dankzij de tweede stem, veel beter. En wie heeft hem in godsnaam in dat volledig lederen pak, inclusief zwarte handschoenen én cape, gestoken? Nog wat javel in zijn haar en hij lijkt wel Billy Idol. Of gewoon weggelopen uit een fetishtent.

Bart houdt van de campy sfeer, ziet "een goede fee Galaxa en Batman" en stelt dat Gilles een van de enige mensen is die helemaal in het leer mag optreden. Koen vindt dat Gilles een van de mooiste timbres van 'The Voice' heeft, maar zou hem graag eens horen in een nummer ontdaan van alle show. Bent belooft volgende week een naakte Gilles, mogelijk met een vleugelpiano.

Coach Bent is alleszins trots op zijn pupillen "uit een galaxy far, far away." Hij noemt Janna een killer, en meent dat ze tijdens de liveshow te veel wil doen en zo kracht verliest. "Maar: wat een feest." Bent zegt dat Gilles hem een beetje bang maakt, maar dat het ligt aan de outfit, waarover hij toegeeft dat hij die zelf gekozen heeft.

medialaan
medialaan
medialaan

Sophie (25, Gent) start geweldig met 'Killing Me Softly With His Song' van Robert Flack. Chapeau, want ze doet dat volledig zonder muziek. Haar ietwat hese stem past prima bij de rustige, voortkabbelende versie van het nummer. Slechts in de laatste woorden laat ze zich betrappen op een faux pas.

medialaan

Natalia vindt dat Sophie een eigen stijl heeft, die ze erg kan appreciëren. Bent is ontroerd. "Ik ben blij dat je de kracht hebt om in dit nummer diep te gaan", zegt hij. Want een intieme sfeer oproepen, dat is niet makkelijk "'in een zaal voor vijf à zesduizend man".  

Bent neemt naar de finale degene mee "die zijn hart gebroken heeft". En dat is Sophie. De kijkers verkiezen Gilles boven Janna.

medialaan

TEAM KOEN

Vervolgens krijgen we 'Ti Sento' van Matia Bazar uit de mond van de 36-jarige Leen uit Zwalm. Ze gaat voor het eerst een gewone zangstem opzetten, om dan later in het nummer over te schakelen op een operastem, zegt presentatrice An Lemmens. Tussen woord en daad ligt wel een verschil, en het schelle geluid dat Leen produceert moet de zwakste prestatie zijn die we van haar al hebben gehoord. Wanneer ze niet stilstaat, lijkt ze zich ook niet op haar gemak te voelen op het podium, glitterkleed ten spijt. 

Koen zegt dat hij Leen heel bewust uit haar comfortzone heeft getrokken. "En wat mij betreft heb je een nieuwe comfortzone." Ze heeft het nummer volgens hem beter gebracht dan hij een paar weken geleden had gedacht, en hij is ervan overtuigd dat ze nog veel meer in petto heeft.

medialaan

De 18-jarige Lola uit Oostende doet het gelukkig rustiger aan. Heel smaakvol en met een zacht timbre begint ze aan 'Lately' van Stevie Wonder, een nummer waarin ze veel gevoel steekt. Haar donkere puppyogen maken het plaatje ook visueel af, en ook vocaal kiest ze prachtig haar momenten: die vibrato's, dat snikje, dat inhouden, alles zit net goed.

Lola weet Bart elke keer "ongelooflijk, ongelooflijk te ontroeren", iets wat Natalia beaamt. "Je wordt het mooiste meisje van de wereld", zegt Bart, "in combinatie met die beelden op de achtergrond". En Bent waant zich in een teletijdmachine. "Als je zo bezig bent, ik zweer dat het zo een heel concert mag duren", vindt Koen. "Ik hoop dat de mensen je belonen met een stem, want dat ben je echt waard."

medialaan

Sandra (21, Aalst) start ook overtuigend met 'No One' van Alicia Keys, dat een refrein heeft waarin je gemakkelijk de mist in gaat. Maar ze kwijt zich prima van haar taak. Ze straalt bovendien plezier uit op het podium, en dankzij haar handbewegingen en uitstraling zie je echt een artiest in plaats van een kandidaat.

Natalia is een grote fan van Alicia Keys, en vindt niet dat Sandra haar kon overtreffen. "Maar ik vind wel dat je het nummer eigen hebt gemaakt, en daar krijg ik een warm gevoel van." Koen zegt dat hij heel veel respect hebt voor het levensparcours van Sandra, die op heel jonge leeftijd een kind kreeg en nog altijd samen is met de vader. Hij vond het heel knap gezongen, en wil echt niet van haar afscheid nemen.

medialaan

Koen en zijn hulpcoach kunnen echt niet kiezen, en daarom gaat Koen voor zijn gevoel. Hij kiest terecht Lola, waarna Leen doorgaat dankzij de stemmen van de kijkers. "Ik begrijp er niets van", zegt ze. En ze zit met een dubbel gevoel want ze vindt het "heel, heel jammer voor Sandra. Want zij had het ook verdiend."

medialaan

TEAM NATALIA

De jongste van de hoop, de 17-jarige Camille uit Zaventem, heeft ook een kleed aan dat uit een ruimtefilm lijkt te komen voor 'Human' van The Killers. Ze zingt opnieuw aardig, maar ze scoort meer punten met haar mooie timbre dan met haar tuning.

Bart vindt 'Human' een van zijn lievelingsliedjes aller tijden. "Maar jij mag dat zingen". "Supergefeliciteerd." Natalia looft de 'grace' waarmee Camille op het podium stond. "Ik heb verschillende keren kippenvel gekregen", zegt ze. "En je hebt veel meer controle over je stem gekregen dan bijvoorbeeld vorige week."

medialaan

De 36-jarige Jimmy uit Geraardsbergen krijgt enkele danseressen rond zijn nek voor 'Gorilla' van Bruno Mars, iets waarvoor hij uit zijn - daar heb je ze weer - comfortzone moet komen. Vroeger voelde hij zich meer op zijn gemak achter een gitaar, zegt hij. Maar met die schaarsgeklede dames rond zich heen redt hij zich ook uitstekend. Het leven is een strijd, en Jimmy bewijst schijnbaar met de vingers in de neus opnieuw dat hij een van de beste zangers uit 'The Voice' is. Hij gaat van zacht en kwetsbaar naar krachtig en ruig, en al die tijd blijft hij zijn aangenaam timbre behouden, ook in de falsetzang. Straffe prestatie. "Wat was me da", zegt An.

Natalia is heel blij met het resultaat, en Bent looft het vertrouwen dat Jimmy uitstraalde. "Je zingt het allemaal zo goed, en zo juist. Maar een tikje te proper. Dat moet vuiler zijn".

medialaan
medialaan

Tijd voor nog een klepper: de 25-jarige David uit Brussel haalt zijn heerlijk volle stem boven voor 'No More Drama' van Mary J Blige, in het gezelschap van mimespelers die schokkende bewegingen maken in een smaakvol rood verlichte zaal en podium. Maar om een of andere reden eisen zij de aandacht op, en niet David. Hij is kleurlozer dan gewoonlijk, al vallen hem zeker geen echte uitschuivers te verwijten.

David draagt bretellen, net als Koen op de eerste hoes van Clouseau. "Ben jij retro of was in de tijd ver vooruit?", grapt hij. Koen houdt van David, van zijn timbre en van hem als performer, maar hij vindt dat het nummer te hoog gegrepen was. Natalia zegt dat het voor David een speciale betekenis heeft, en dat ze vond dat hij daar meer gevoel in kon leggen. Ze geeft toe dat hard gewerkt moest worden tijdens de repetities, en zegt dat het "zeker oké" was, en beter dan tijdens de repetities.

medialaan
medialaan

Natalia neemt Camille mee naar de halve finale. Het publiek stuurt Jimmy achter haar aan.
 

medialaan

TEAM BART

Voor team Bart zingt Lisa eens geen powerballad, maar 'Hotline Bling' van Drake. De 23-jarige uit Vosselaar haalt haar sensuele kant ervoor boven, en die is allesbehalve verkeerd. Ze scoort met haar warme lage stem, maar maakt ook indruk in de erg hoge stukken.

Bent zegt dat zowel hij als Natalia waren afgeleid omdat "links en rechts meedogenloos werd getwerkt". Maar daarna zag hij iemand die heel gecontroleerd stond te zingen, en dat was "wauw".

Bart stelt vast dat we Lisa al zagen als Whitney Houston en Céline Dion, maar dat ze ook "een sexy r&b-queen" blijkt. "Ik had die Drake niet meer nodig. Want die heeft het toch te druk met Rihanna."

medialaan
medialaan

Een van de revelaties van dit seizoen is natuurlijk Jan uit Willebroek. De 59-jarige staat te springen tijdens 'Stolen Dance' van Milky Chance, en zijn enthousiasme is opnieuw aanstekelijk. En die pretoogjes ook. Topkerel.

Koen vindt dat Jan volgende week gewoon mag overslaan en gewoon recht naar finale mag. Natalia vraagt of hij beseft hoe groot zijn fanclub is, waarop Koen lacht dat hij al veel tijd heeft gehad om die fans te verzamelen.

Bart is duidelijk ook fan. "Jan jij bent ongelooflijk echt. Nen echte, gelijk ze zeggen. Je hebt weer een wereldhit genomen, en er je eigen nummer van gemaakt. Je bent een muzikant."

medialaan
medialaan

De 18-jarige Robin uit Izegem start mooi aan de knaller 'Because the Night' van Patti Smith, dat schitterend wordt gespeeld met een smaakvolle saxofoonsolo. De in een lederen jasje en bloemenjurk uitgedoste Robin hangt de rockchick uit: de attitude zit heel snor, maar de krachtige zang gaat haar wat minder af.

Natalia zegt dat ze van de zang niet veel kan zeggen, maar looft de power van Robins uitstraling. De coaches loven dat Robin zich niet laat wegdrummen tussen dat muzikaal geweld, en Bart is "diep, diep" onder de indruk. "Dat is het verschil tussen een zanger en een behanger", legt hij uit. "Een zanger moet een verhaal vertellen." Geen speld tussen te krijgen.

medialaan
medialaan

"Dat is het verschil tussen een zanger en een behanger. Een zanger moet een verhaal vertellen."

Bart zegt dat hij voor al zijn kandidaten al een parcours heeft uitgestippeld tot in de finale. Hij wil "één knoop niet doorhakken" en neemt Jan mee naar de halve finale. Het publiek kiest Robin, waardoor een van de strafste deelnemers uit de wedstrijd ligt. Veel fans van Lisa reageren dan ook teleurgesteld:

medialaan