CNN weigert "valse reclamespot" van president Trump

AFP
De Amerikaanse tv-zender CNN weigert een campagnespot van president Donald Trump uit te zenden, waarin de media beschuldigd worden van "vals nieuws".

De advertentie, die gisteren werd uitgebracht door Trumps team, somt een reeks successen van de eerste honderd dagen van zijn presidentschap op, zoals de benoeming van Neil Gorsuch als rechter voor het Hooggerechtshof en de toelating voor de Keystone XL-pijplijn. Daarna krijgen de media ervan langs omdat ze deze verwezenlijkingen verzwijgen.

"Je zou dit niet weten door naar het nieuws te kijken", klinkt het in de spot, terwijl een groep reporters, waaronder Wolf Blitzer van CNN, in beeld komen. Vanochtend beschuldigde Trumps campagneteam de zender nog van het belemmeren van de vrije meningsuiting.

De PR-dienst van CNN reageerde op Twitter. "CNN heeft geëist dat de adverteerder de valse grafiek verwijdert die stelt dat de media 'vals nieuws' brengen", luidt het. "De mainstream media zijn geen vals nieuws, en dus is de advertentie vals. Volgens ons beleid zal de spot pas geaccepteerd worden als die grafiek verwijderd wordt. Dat zijn de feiten."

De Amerikaanse president richt zijn pijlen wel vaker op CNN. In een interview met persagentschap AP beweerde Trump vorige maand nog dat hij niet langer naar de zender keek omwille van de "oneerlijke berichtgeving". Sinds augustus is hij niet meer op CNN te zien geweest.

Bekijk hier het omstreden reclamespotje: