Clinton haalt mogelijk tot 2 miljoen meer stemmen dan Trump (maar hij blijft de winnaar)

Photo News
Het zal niks meer veranderen aan het resultaat van de presidentsverkiezingen in de VS, maar miljoenen stemmen moeten nog worden geteld. Hillary Clinton haalde nu al bijna een miljoen meer stemmen dan Donald Trump, en dat aantal kan nog aanzienlijk stijgen.

David Wasserman van Cook Political Report houdt nauwkeurig alle uitgebrachte stemmen bij in een overzichtelijk bestand. "Er moeten wellicht nog zo'n 7 miljoen stemmen worden geteld", zei Wasserman zondag. Het gaat dan vooral om stemmen die via e-mail of per post werden opgestuurd. Het zal wellicht nog een tweetal weken duren tot alle stemmen geteld zijn. 

Op dit moment haalde Clinton, volgens de telling van Wasserman, 962.815 meer stemmen dan Trump. Na de telling van de laatste stemmen, kan die voorsprong in de zogenoemde popular vote nog flink oplopen. Verwacht wordt dat tegen midden december, wanneer het kiescollege officieel de winnaar aanduidt, Clintons voorsprong op Trump uitgelopen zal zijn tot 2 procent. Volgens The New York Times gaat het mogelijk zelfs om 2 miljoen stemmen.

AP

"Niet hard genoeg gewerkt"

Alleen al in Californië, een staat die overtuigend Democratisch stemt, moeten er nog 4 miljoen stemmen worden geteld. Door het Amerikaanse kiessysteem doen die extra stemmen er echter niet toe: Clinton haalde al alle kiesmannen van Californië binnen, de popular vote is van geen belang voor de uiteindelijke verkiezingsuitslag. 

Het toont echter wel aan dat de analyse dat Clinton niet hard genoeg heeft gewerkt om Democratische kiezers naar de stembus te krijgen, niet klopt, stelt The Atlantic. Integendeel. Het ziet er naar uit dat er in Californië, en mogelijk ook in andere staten, zelfs een recordopkomst was. Alleen stemden heel wat Democraten, zoals de blanke arbeiders in Democratische bastions als Michigan en Wisconsin, toch voor Trump.

AFP

Trump wil zelf hervorming

Het is niet de eerste keer dat de kandidaat met de minste stemmen toch de verkiezingen wint. De laatste keer dat dit gebeurde was bij de verkiezingen van 2000, toen George W. Bush president werd met zo'n 500.000 stemmen minder dan zijn Democratische opponent Al Gore.

Ironisch genoeg is Trump voorstander van een hervorming van het ingewikkelde Amerikaanse kiessysteem. Dat zei hij tijdens zijn eerste tv-interview als president-elect. "Ik zou liever zien dat de stemmen simpelweg geteld worden. Weet je, als jij 100 miljoen stemmen hebt en de andere persoon 90 miljoen, dan win je."

"Ik zou liever zien dat de stemmen simpelweg geteld worden. Weet je, als jij 100 miljoen stemmen hebt en de andere persoon 90 miljoen, dan win je."

Donald Trump

"En dan nog had ik gewonnen"

Al laat de verkozen president op Twitter toch ook een ander geluid horen. Daar prijst hij het systeem met de kiesmannen. "Het kiescollege is geniaal in het feit dat het alle staten, ook de kleinere, vertegenwoordigt. Campagnevoeren is heel anders zo."

En mochten de popular vote toch de verkiezingen bepalen, dan had Trump alsnog gewonnen, vermoedt hij: "Als de verkiezing op basis van het totaal aantal stemmen was, had ik campagne gevoerd in New York, Florida en Californië en nog harder en makkelijker gewonnen."