Claude Criquielion geveld door zware beroerte

PHOTO_NEWS
Ex-wereldkampioen Claude Criquielion (58) is getroffen door een zware beroerte (herseninfarct). Dat melden de organisatoren van de GP Criquielion. Afgelopen nacht werd de voormalige renner naar het ziekenhuis in Aalst overgebracht. De Henegouwer verkeert momenteel in kritieke toestand.

Nochtans woont Claude Criquielion net over de taalgrens in Deux-Acren, in de buurt van Geraardsbergen. Het feit dat Criquielion naar Aalst is overgebracht wijst op de ernst van de situatie.

Klassiekerspecialist
Claude Criquielion scheerde tussen 1979 en 1991 hoge toppen als profwielrenner. Als een echte Flandrien richtte hij zich telkens op de grote klassiekers en dat bleef niet zonder resultaten. Zo schreef hij een zestigtal zeges op zijn naam. Daarbij de Brabantse Pijl (1982), de Classica San Sebastian (1983), de Waalse Pijl (1985 en 1989), de Ronde van Romandië (1986) en de Ronde van Vlaanderen (1987).

Zwarte beest
In Luik-Bastenaken-Luik startte hij jaar na jaar als favoriet, maar greep de Belg telkens naast de zege (2e in 1985 en 1991, 3e in 1987, 4e in 1982, 7e in 1984). In 1987 zou hij tegen de Ier Stephen Roche om de zege spurten. Met een comfortabele voorsprong gingen de twee in de slotkilometer echter nog surplacen, waarna de Italiaan Moreno Argentin hen de zege nog afsnoepte.

Maar ook in de kampioenschappen blonk hij uit. In 1984 werd Criquielion wereldkampioen in Barcelona en in 1990 was hij de snelste in het Belgische kampioenschap. In de Ronde van Frankrijk van 1986 eindigde de Belg als vijfde in het klassement.

Val op WK in Ronse
De renner had zelfs nog een tweede wereldtitel kunnen binnenhalen. Op het wereldkampioenschap van 1988 in Ronse reed Criquielion met Fondriest naar de meet. De Canadees Steve Bauer pikte nog aan en pakte in de laatste meters nog met een vreemd manoeuvre uit zodat Criquielion ten val kwam en de derde hond en Italiaan Maurizio Fondriest met de titel ging lopen. De radeloze Belg wandelde wanhopig met zijn kapotte fiets over de streep (zie beelden onderaan).

Na zijn wielercarrière werd Criquielion sportdirecteur. Momenteel is hij voor de MR schepen van Sport in zijn geboorteplaats Lessinnes. Er staan ook nog jaarlijks heel wat amateurwielrenners aan de start van de GP Criquielion.

Photo News
Photo News
Photo News