Circa 2.800 mensen betogen in Brussel tegen IS

Twitter
In het centrum van Brussel hebben deze namiddag volgens de lokale politie ongeveer 2.800 mensen deelgenomen aan een betoging tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Ze vroegen internationale steun voor de Koerdische strijd in Kobane, de Syrische stad aan de grens met Turkije die al meerdere weken belegerd wordt door IS.

De manifestatie vertrok rond 14.00 uur aan het Noordstation en trok naar het Schumanplein. In tientallen steden in de hele wereld vonden vandaag gelijkaardige betogingen plaats.

Er werd onder meer ook verwezen naar het project Rojava, of Syrisch Koerdistan, waar Kobane deel van uitmaakt. "Koerdische, Arabische, Assyrische, Chaldeessche, Armeense en Turkmeense vertegenwoordigers hebben in november 2013 de facto een regering van democratische autonomie uitgeroepen in Rovaja", aldus Peter Perrem, die het Nationaal Congres van Koerdistan steunt. "Het project van Rovaja stelt een voor het Midden-Oosten unieke democratische, multi-etnische, multiconfessionele visie voor, tegengesteld aan de visie van IS."

Perrem legt uit dat volgens het project Rojava is georganiseerd in drie kantons, geregeerd door een systeem van volksparlementen. "Het verdedigt principes als zelfbeheer, emancipatie van de vrouwen en antikapitalisme."