CIA meent dat Rusland meer dan één seksvideo met Donald Trump heeft

Photo News
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA is van oordeel dat Rusland in het bezit is van meer dan één seksvideo waarin een hoofdrol is weggelegd voor verkozen president Donald Trump. De BBC-correspondent in Washington Paul Wood stelt dat hij bronnen heeft die ook stellen dat Rusland bewijsmateriaal in handen heeft waarmee het land Trump zou kunnen chanteren.

Trump heeft de aantijgingen van de voormalige Britse spion Christopher Steele, als zou de Russische overheid belastend en pervers materiaal inzake Trump in handen hebben, boos van tafel geveegd.

Het eergisteren gelekte 'ongeverifieerde' dossier, stelt niet alleen dat Trump banden heeft met Rusland maar tevens dat hij prostituees zou hebben ingehuurd om te plassen op het hotelbed waarin de Obama's hadden geslapen.

Het Russische veiligheidsagentschap FSB zou daarvoor camera's en microfoons hebben geïnstalleerd en het hele gebeuren hebben opgenomen. Tijdens zijn eerste persconferentie als verkozen president deed Trump die aantijgingen van de hand als 'fake news' en gaf hij de media die erover hadden bericht een veeg uit de pan.

Gisteravond liet BBC-reporter Paul Wood weten dat hij in augustus vorig jaar door een tweede bron attent werd gemaakt op het bestaan van een seksvideo met Trump. Een gepensioneerde spion zou die informatie van "het hoofd van een Oost-Europese inlichtingendienst" hebben.

Wood verklaarde dat hij daarop zijn CIA-contacten vroeg of het verhaal van de seksvideo klopte. "Ik kreeg daarop de booschap van het agentschap (het CIA, red.) dat er meerdere bronnen waren voor die beweringen, en dat het agentschap die bronnen geloofwaardig achtte".

"Voorts zou er  'meer dan één tape' zijn, zowel video als audio, op 'meer dan één datum', 'op meer dan één plek' - in het Ritz-Carlton in Moskou en in Sint Petersburg - en dat het materiaal van seksuele aard was".

James Clapper, topman van de Amerikaanse inlichtingendiensten, besprak gisteravond met Trump de mediastorm rond het gelekte dossier. Clapper verklaarde dat hij ervan overtuigd is dat het niet de Amerikaanse inlichtingendiensten waren die het document lekten van de voormalige Britse spion Steele.
Lees verder onder de video

De presidentiële suite in het Ritz-Carlton in Moskou.
Ritz-Carlton De presidentiële suite in het Ritz-Carlton in Moskou.

Ex-spion ondergedoken

Die laatste is ondergedoken en vreest volgens zijn omgeving voor zijn veiligheid nu Moskou achter zijn identiteit is gekomen. De 52-jarige Steele staat bekend als Rusland-kenner. Hij werkte tijdens de jaren 1990 voor de Britse spionagedienst MI6 vooraleer hij een eigen beveiligings- en onderzoeksbedrijf opstartte.

Volgens bronnen in The Times werkte Steele samen met de voormalige Russische spion Alexander Litvinenko, die in 2006 in Londen om het leven werd gebracht met het radioactieve polonium-210. Litvinenko had voor de Russische geheime dienst FSB gewerkt maar moest de vlucht nemen nadat hij kritiek had geuit op Poetin.

Hij verkreeg asiel in Groot-Brittannië, waar hij volgens bronnen op de loonrol van MI6 stond. Vorig jaar besloot een onderzoek dat Litvinenko omkwam door een FSB-operatie, vermoedelijk op bevel van Poetin zelf. Steele was naar verluidt verrast door wat Litvinenko was overkomen. De weduwe van Litvinenko verklaarde aan The Times dat ze de naam van Steele niet kende, maar dat die wellicht een alias gebruikte.

Gisteravond maakten de Britse veiligheidsdiensten bekend dat er maatregelen werden genomen om de veiligheid van Steele te garanderen. Britse kranten en media werden verzocht zijn naam niet bekend te maken tot na 10 uur gisterochtend zodat hij de tijd had zich in veiligheid te brengen. Dat doet vermoeden dat hij naar een onderduikadres werd gebracht, mogelijks in het buitenland.

De bewering dat Trump prostituees inhuurde om het bed te besmuiken in de presidentiële suite die Barack Obama en zijn vrouw Michelle eerder hadden gebruikt, deed Trump vandaag van de hand met de mededeling dat hij smetvrees heeft.

Het ongeverifieerde dossier stelde voorts dat de Russische autoriteiten al zeker vijf jaar Trump steunden en hem en zijn team "waardevolle informatie" over zijn politieke opponenten bezorgden. Het dossier stelde onomwonden dat de Russen Trump hadden gefilmd en afgeluisterd met de bedoeling hem te chanteren.

Volgens bronnen in The Times werkte Steele samen met de voormalige Russische spion Alexander Litvinenko, die in 2006 in Londen om het leven werd gebracht met het radioactieve polonium-210.
getty Volgens bronnen in The Times werkte Steele samen met de voormalige Russische spion Alexander Litvinenko, die in 2006 in Londen om het leven werd gebracht met het radioactieve polonium-210.