CIA-baas: "Trump moet op zijn woorden letten"

AFP
CIA-directeur John Brennan heeft Donald Trump vandaag opgeroepen als president goed op zijn woorden te letten. "Spontaniteit is niet iets wat nationale veiligheidsbelangen beschermt", waarschuwde Brennan in een interview met Fox News Sunday.

Volgens de CIA-baas, die binnenkort opstapt, moet Trump in zijn achterhoofd houden dat zijn uitspraken grote gevolgen kunnen hebben voor zijn land. "Het draait om meer dan meneer Trump. Het draait om de Verenigde Staten van Amerika", oordeelde Brennan.

Gespannen relatie
De aankomende president heeft een gespannen relatie met de inlichtingengemeenschap, die volgens hem nooit had mogen toestaan dat 'nepnieuws' lekte uit een rapport over mogelijk belastende informatie die de Russen over hem hebben. Daarop vroeg Trump zich op Twitter af of hij soms in nazi-Duitsland woonde.

Die uitspraak viel slecht bij Brennan, die vandaag zei er aanstoot aan te nemen. Hij vraagt zich ook af wat voor boodschap het afgeeft aan de rest van de wereld als Trump uitstraalt dat hij zijn eigen inlichtingendiensten niet vertrouwt. "Als hij geen vertrouwen heeft in de inlichtingendiensten, welk signaal geven we dan aan onze partners en bondgenoten, en aan onze vijanden?", vraagt hij zich af.

Russische dreiging
Daarnaast waarschuwde de CIA-directeur de president-elect over de bedreiging die Rusland vormt. "Ik denk niet dat hij volledig begrijpt waartoe Rusland in staat is", zegt hij. Trump reageerde - uiteraard via Twitter - al op Brennans waarschuwing rond Rusland. "'Ontslagnemende CIA-directeur John Brennan haalt uit naar president-elect Trump over de Russische bedreiging. Hij begrijpt het niet volledig.' Echt waar, ik zou het niet veel slechter kunnen doen (dan hij). Kijk maar naar Syrië (rode lijn), Oekraïne en de bouw van Russische kernkoppen. Niet goed! Was dit de persoon die het valse nieuws heeft gelekt?", schreef hij.