Chloë (14) uit Moerzeke staat haar mannetje in de cyclocross: "Worden zoals Sanne Cant"

Chloë (14) wil ooit even goed worden als Sanne Cant.
Copyright : Geert De Rycke Chloë (14) wil ooit even goed worden als Sanne Cant.
De modder en de kou van het veldrijden, wielerliefhebbers associëren het niet meteen met 14-jarige meisjes. Maar Chloë Van den Eede uit Moerzeke staat haar mannetje: ze rijdt gewoon mee tussen de jongens, en dat doet ze goed.

Chloë eindigt tussen de jongens steevast in het midden van het klassement. Gaat ze later bij de dames een grote profcarrière tegemoet? Het lijkt nog te vroeg om daarop een antwoord te geven. Haar eerste sportinterview, dat heeft ze alvast wél achter de rug. Een beetje verlegen in het begin, maar Chloë krijgt gelukkig altijd de steun van haar trotse mama, Gracy Segers.

"Chloë is opgegroeid in de juiste omgeving om te beginnen koersen", vertelt Gracy. Aan de woning paalt de wielerwinkel van de familie, Jan's Bikeshop. "Ze heeft grote voordelen omdat wij kennis hebben over, bijvoorbeeld, de banden. Zeker in veldrijden is dat cruciaal."

Want veldrijden, dat doet Chloë graag. Van alle mogelijkheden in het wielrennen is cyclocross nochtans de 'vettigste' discipline.

Chloë: "Ik doe ook nog aan wegwielrennen en mountainbike, maar veldrijden is zeker mijn favoriete discipline. Ik denk dat dat komt omdat ik technisch goed ben. Dat is mijn grootste sterkte. De modder? Neen, dat stoort mij niet. Het enige probleem is dat ik niet zo goed tegen de koude kan. Misschien wordt dat later nog beter."

Je koerst altijd tussen de jongens. Lukt dat?

Chloë: "Soms wel, maar soms is het ook lastig."

Gracy: "Hoe ouder ze worden, hoe moeilijker het wordt om de jongens te volgen. Jongens beginnen dan ook fysiek sterker te worden, dus dat is logisch. Zeker bij een zwaar, heuvelachtig parcours komt ze soms kracht tekort. Maar momenteel staat ze nog haar mannetje, hoor. Met de beste jongens kan ze niet altijd mee, maar met de anderen lukt dat wel. In Hamme eindigde ze bijvoorbeeld als 21ste  van de 46 deelnemers."

Kijken ze niet op als er een meisje aan de start staat?

Chloë: "Ik ben het gewoon om tussen de jongens te rijden. In het begin keken ze raar, maar dat is verminderd. Ik koers al lang, de meesten kennen me al."

Gracy: "Het vrouwenwielrennen is aan het groeien. In België moeten er nu een twintigtal meisjes van de leeftijd van Chloë zijn die koersen. Die moeten wel meedoen met de wedstrijden van de jongens. In sommige gevallen zijn er wel aparte podia."

Chloë: "Binnen twee jaar, als ik zestien ben, mag ik meedoen met de wedstrijden voor de dames. Van alle leeftijden dus. Maar tussen de jongens rijden vind ik ook plezant. Ze durven veel meer dan meisjes, zeker in het veldrijden."

Chloë Van den Eede.
Copyright : Geert De Rycke Chloë Van den Eede.

Welke wielrenner is je grootste voorbeeld?

Chloë (enthousiast) "Sanne Cant! Ook een veldrijdster. Naar haar kijk ik zeker op, omdat ze ook technisch is. Een carrière zoals haar? (glimlacht) Dat weet ik niet. 

Véél trainen!

Gracy: "We proberen voorzichtig te zijn, zodat ze niet overtraind geraakt. Zeker niet elke dag dus. Het moet vooral plezant blijven, later zien we dan wel. We kijken ook nog niet echt de klassementen."

Chloë: "Ik doe het nog altijd graag. Ik wilde al wielrenner worden toen ik klein was. Op mijn acht jaar ben ik al begonnen, ook omdat mijn broer het deed. Mijn droom is om ooit even goed te worden als Sanne Cant. Maar dat zal natuurlijk moeilijk worden."

Chloë Van den Eede.
Copyright : Geert De Rycke Chloë Van den Eede.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.