China sluit Tibet voor toeristen

Het Potala paleis in Lhasa, de hoofdstad van Tibet. De huidige dalai lama leefde er tot de Opstand in Tibet van 1959, negen jaar na de Chinese invasie.
REUTERS Het Potala paleis in Lhasa, de hoofdstad van Tibet. De huidige dalai lama leefde er tot de Opstand in Tibet van 1959, negen jaar na de Chinese invasie.
Chinese autoriteiten hebben Tibet gesloten voor buitenlandse bezoekers. Dat hebben reisorganisaties vandaag gemeld. De maatregel komt vlak voor het begin van een groot festival, dat traditioneel veel toeristen lokt naar de regio in de Himalaya.

Tibet staat onder strikte controle van China. Veel Tibetanen hebben grote moeite met de overheersing. De laatste maanden hebben tientallen Tibetanen zichzelf in brand gestoken.

De reisorganisaties zeggen geen benul te hebben hoe lang het reisverbod gaat duren. Ze kregen ook geen verklaring voor de maatregel,  maar vermoeden dat het komt door de protesten.

"Wispelturig"
Fox Vakanties, specialist in reizen naar China/Tibet, heeft het aanbieden van reizen naar Tibet voor de rest van het jaar gestaakt. "China is nogal wispelturig richting Tibet. Het is te veranderlijk", aldus Fox-directeur Maarten de Ruiter. Volgens hem konden vandaag nog twee klanten Tibet in. Annuleringen zijn er vooralsnog niet geweest.

China verbiedt sporadisch buitenlandse reizen naar Tibet. Zelfs in normale tijden hebben toeristen echter allerlei speciale vergunningen en een visum nodig om naar het afgelegen gebied te reizen. Ze moeten ook in groepen reizen.

Tibet was lange tijd een onafhankelijk land. Sinds de Chinese invasie van 1950-1951 behoort het tot China en is het verdeeld over enkele Chinese provincies. De dalai lama was lange tijd zowel politiek als religieus leider van de Tibetanen. De laatste jaren is hij alleen religieus leider. Hij leeft in ballingschap in India.