China niet te spreken over "inmenging" VS na ontvangst van dalai lama

REUTERS
China heeft woedend gereageerd op het bezoek van de dalai lama aan Washington en de hulde die de Amerikaanse president Barack Obama bracht aan de dalai lama. China spreekt van Amerikaanse inmenging in hun binnenlands beleid.

"Wij hekelen het feit dat de dalai lama in het buitenland wordt verwelkomd en we zijn tegen de inmenging van andere landen in het binnenlands beleid van China", zegt de woordvoerder van de Chinese diplomatie. "De dalai lama is een politieke banneling die sinds geruime tijd anti-Chinese en separatistische activiteiten uitvoert onder het mom van religie", zei de woordvoerder nog, die eraan toevoegde dat de houding van Peking ten opzichte van de spirituele leider van Tibet onveranderd blijft.

Barack Obama verwelkomde gisteren de dalai lama als "een goede vriend" tijdens "een nationaal gebedsontbijt", een jaarlijkse bijeenkomst in de hoofdstad van de VS.

Het Witte Huis benadrukte dat de ontmoeting niet gepland was. Toch is het niet de eerste keer dat Obama en de dalai lama elkaar ontmoeten, waarmee de VS zich telkens de woede van China op de hals haalt.

De dalai lama ontvluchtte zijn land in 1959. Sindsdien is China gekant tegen elke ontmoeting tussen de spirituele leider van Tibet en andere regeringsleiders. Volgens Peking voert de dalai lama een onafhankelijkheidsstrijd voor Tibet, terwijl hijzelf het heeft over het ijveren voor culturele autonomie voor zijn regio.