Charlie Hebdo zet Mohammed op de cover: "Alles is vergeven"

AFP
Het volgende nummer van het satirische weekblad Charlie Hebdo heeft de profeet Mohammed op de cover. Met een traan op zijn wang houdt hij een bord vast waarop staat 'Je suis Charlie'. Daarbij staat 'Alles is vergeven'. Dat meldt de Franse krant Le Figaro.

Het blad komt morgen uit. De redactie was vorige week doelwit van een aanslag, juist vanwege cartoons over de islam. Twaalf mensen kwamen om. Onder de doden bevonden zich vijf topcartoonisten. 'Je suis Charlie' (ik ben Charlie) werd daarna wereldwijd een steunbetuiging aan de slachtoffers.

Het blad werd gemaakt op de redactie van de Franse krant Libération, dat de overlevende redactieleden van Charlie Hebdo opving. Maandagavond rond 21.30 uur was het blad klaar om naar de drukker te gaan.

De volgende editie van Charlie Hebdo krijgt een oplage van maar liefst 3 miljoen exemplaren, tegen enkele tienduizenden normaliter.  Uiteraard zal er weer gespot worden met politiek en religie, zei de advocaat van het weekblad. In België worden er volgens distributeur AMP zeker 20.000 exemplaren verspreid. Het blad is vanaf donderdag verkrijgbaar.

Ongepubliceerde cartoons

Gérard Biard, redactiechef van het Franse satirische tijdschrift, zegt in een interview met De Telegraaf dat het nieuwe nummer "zo gewoon mogelijk" wordt. "Natuurlijk gaan we door met Charlie Hebdo. Tekenen is voor ons net zoiets als ademhalen", zegt Biard. "We hebben besloten dat het geen blad vol necrologieën of eerbetonen moet worden. Het wordt een krant zoals we 'm al 22 jaar maken: zestien pagina's, de toon blijft onveranderd."

Volgens Biard staat iedereen erin, ook de omgekomen tekenaars. Er lagen nog ongepubliceerde cartoons op de plank die nu in de nieuwe editie staan. "Ja, we hebben ook gelachen, toen we bezig waren met het nieuwe nummer. Als we doorgaan met Charlie, blijven we ook lachen."

Het nummer wordt uitgebracht in zestien talen en zal ook in België te koop zijn.

Recht op blasfemie

De advocaat van het weekblad, Richard Malka, liet gisteren al weten dat de nieuwe editie "uiteraard" cartoons van de profeet Mohammed zou bevatten. "Natuurlijk gaan we niet toegeven", zei Malka voor de Franse radio-zender Info die uitzond vanaf het kantoor van het blad. "Anders was dit alles van weinig betekenis geweest. We nemen iedereen op de hak. Onszelf, politici, godsdiensten. Het is een instelling die iedereen zou moeten hebben. De Charlie-instelling is het recht hebben op blasfemie."

Hij benadrukte opnieuw dat het publiceren van Mohammed-spotprenten niet bedoeld is om moslims te beledigen. Malka: "We hebben nooit een Jood bekritiseerd omdat hij een Jood is, een moslim omdat hij een moslim is, een christen omdat hij een christen is. Maar je kunt alles zeggen wat je wilt, de ergste dingen, over het christendom, het jodendom en de islam. Omdat dat de realiteit van Charlie Hebdo is."