CD&V: "VDAB werkt niet goed samen met Waalse collega's"

BELGA
De Vlaamse dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) werkt niet goed samen met Forem en Actiris, de Waalse en Brusselse collega's. Dat concludeert CD&V uit parlementaire vragen aan Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). VDAB zelf zegt perfect samen te werken met Forem en Actiris.

De samenwerking is belangrijk voor de invulling van knelpuntberoepen, maar verloopt niet goed. In 2014 ging het opnieuw beter met de arbeidsmarkt en bezorgden de Vlaamse bedrijven 3,5 procent meer vacatures aan de VDAB, stelt Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne. "Desondanks stuurde de VDAB veel minder vacatures door naar Wallonië en Brussel. Het ging om zowat 131.670 vacatures, terwijl dat er drie jaar eerder nog 160.304 waren. Dat is een daling met zowat 20 procent."

Vorig jaar kwamen slechts 15.318 Walen en Brusselaars in Vlaamse bedrijven werken. Dat wil zeggen dat één op de tien van de door VDAB doorgestuurde vacatures door Forem en Actiris werden ingevuld.

"Nooit eerder hadden de ministers van Werk van de deelstaten zoveel bevoegdheden in eigen handen", stelt Bothuyne. "Het is goed dat minister Muyters op basis hiervan onlangs nog de samenwerking met zijn Brusselse collega versterkte. Het is echter dringend tijd dat ook met de Waalse regering intenser wordt samengewerkt."

Er zijn immers nog wat lacunes in het beleid. "Zo geeft VDAB nu wel vacatures door aan Forem, maar weet de dienst achteraf niet wat Forem daarmee doet en of er effectief Waalse kandidaten naar het betrokken bedrijf zijn gestuurd."

In 2014 ging het beter met de arbeidsmarkt en bezorgden de Vlaamse bedrijven 3,5 procent meer vacatures aan de VDAB, stelt Bothuyne. "Desondanks stuurde de VDAB veel minder vacatures door naar Wallonië en Brussel. Het ging om zowat 131.670 vacatures, terwijl dat er drie jaar eerder nog 160.304 waren. Dat is een daling met zowat 20 procent."

"Daling gevolg van conjunctuur"

De VDAB erkent dat er een dalende trend is, maar die is het gevolg van de conjunctuur. "Het aantal uitgewisselde vacatures hangt nauw samen met de eigen werfreserve", zegt Shaireen Aftab van de VDAB. "De diensten bekijken wat ze tekort hebben en spelen daar op in."

Nu de werkloosheid opnieuw daalt, verwacht de VDAB dat de trend wordt omgebogen en dat er opnieuw meer zal worden uitgewisseld.

De samenwerking met Forem en Actiris verloopt alleszins zeer goed, aldus Aftab. "Sinds 2008 worden lang openstaande zoekertjes en vacatures voor knelpuntberoepen zelfs automatisch uitgewisseld. De overige vacatures worden gescreend door een speciale taskforce."