Illustratiebeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld. © Roos Koole

Carl Devos. De pensioendiscussie verdient inhoudelijk debat en uitgewerkte voorstellen

Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl.

14 reacties

 • gustaaf van bever

  3 maanden geleden
  Pensioen. privé Alleenstaande , 45j gewerkt : 60% van berekend pensioen. Gezinshoofd 75 % . Min natuurlijk nog heffingen. Sterf je, is er een herberekening ( ?? ) voor echtgenote. Sterft je echtgenote..is dat pensioentje verdwenen.. En spaar nog maar een beetje, afrekening belastingen komt meestal nog wat happen.
 • Vera Bres

  3 maanden geleden
  een goed en overdreven groot pensioen is alleen voor politici , ze hebben goed voor zichzelf gezorgd .De werkende man/vrouw staat in de kou en he was het spreekwoord weer ? wie dicht bij het vuur zit warmt zich het best !!! dus dat doen Politici .
 • guido Bervoets

  3 maanden geleden
  Het is een nobel streven om de minimumpensioenen op te trekken maar men kan het verleden niet corrigeren en men kan dit niet realiseren door een rechte lijn te trekken. Gelijkgestelde jaren door brugpensioen, werkloosheid, ziekteverloven enz. lopen voor de voeten van mensen die wel 45 jaar gewerkt hebben en krékes aan datzelfde minimumpensioen geraken. En toch zal het moeten gebeuren.
 • Ferdinand Nuyts

  3 maanden geleden
  800 900 € pension voor wie niet gewerkt heeft, ik heb 52 jaar gewerkt voor 1400€ pension...! heb ik voor 500 € 52 jaar gewerkt hallo. dat is 9.60 € per gewerkt jaar.
 • Erik Bervoets

  3 maanden geleden
  Hadden ze het geld dat we bijgedragen hebben voor ons pensioen beheerd als een goede huisvader in plaats van het door ramen en deuren buiten te smijten dan had iedereen nu een mooi pensioen. Goede initiatieven zoals het zilverfonds zijn leeggeroofd door onze eigen regering om de vriendjes te plezieren.
 1. Grafiek van ‘Financial Times’-journalist toont aan hoe besmettelijk omikron is: van 2.273 naar 11.535 nieuwe gevallen in amper vier dagen tijd

  Grafiek van ‘Financial Ti­mes’-journalist toont aan hoe besmette­lijk omikron is: van 2.273 naar 11.535 nieuwe gevallen in amper vier dagen tijd

  Een grafiek van een ‘Financial Times’-journalist doet niet veel goeds vermoeden. John Burn-Murdoch vergelijkt de opgang van de verschillende golven in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng, waar de gevreesde omikronvariant nu welig tiert. Daarbij valt op hoe steil de rode omikronlijn naar omhoog gaat. In heel Zuid-Afrika is het aantal dagelijkse besmettingen van 2.273 naar 11.535 gestegen in amper vier dagen tijd. Wetenschappelijk onderzoek heeft daarnaast nog eens aangetoond dat het risico op herinfectie drie keer hoger ligt met de nieuwe variant.
 2. Van Ranst: “We dreigen voor langere periode op hoog plateau te komen, dat mag niet gebeuren”
  Play

  Van Ranst bij HLN LIVE: “We dreigen voor langere periode op hoog plateau te komen, dat mag niet gebeuren”

  Viroloog Marc Van Ranst ziet ondanks een vertraging in de groei geen lichtpunt in de cijfers. “Ze gaan nog altijd omhoog, we dreigen af te stevenen op een hoog plateau voor een langere periode. Dat mag niet gebeuren”, klinkt het bij HLN LIVE. “Binnen Europa zijn we - na Tsjechië en Slovakije - het land met de meeste besmettingen. En Vlaanderen steekt daar dan nog eens bovenuit.”
 3. Taliban maken besluit over vrouwenrechten bekend: “Vrouw is geen eigendom, maar een vrij mens”
  11

  Taliban maken besluit over vrouwen­rech­ten bekend: “Vrouw is geen eigendom, maar een vrij mens”

  In Afghanistan zijn de militant-islamistische taliban drie en een halve maand na hun terugkeer aan de macht opgekomen voor het respect voor vrouwenrechten. In een vrijdag bekendgemaakt besluit dragen ze organisaties, religieuze geleerden en ouderlingen op ernstige maatregelen te nemen om vrouwenrechten door te drukken. "Een vrouw is geen eigendom, maar een edel persoon en een vrij mens", stelt het besluit.
 1. Maandsparen: rente en getrouwheidspremie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarrekening
  Sparen

  Maandspa­ren: rente en getrouw­heids­pre­mie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarreke­ning

  Maandsparen is een specifieke soort spaarrekening, met specifieke regels. Spaarders kunnen vaak maar een beperkt bedrag per maand storten, maar daar staat tegenover dat dit soort rekeningen een hoger rendement biedt dan de klassieke spaarboekjes. Is het dan voordelig om zo’n spaarrekening aan te maken? En bij welke bank kan je dan het best aan maandsparen doen? Spaargids.be dook in de cijfers.