Cannabisplantage bracht 1,6 miljoen euro op

Photo News
Drie mannen hebben zich voor de correctionele rechtbank van Kortrijk moeten verantwoorden voor hun aandeel in een cannabisplantage in Harelbeke. De plantage met 3.200 planten bracht volgens de openbare aanklager meer dan 1,6 miljoen euro op.

Twee Nederlanders en een man van Harelbeke werkten mee aan de plantage, die was ondergebracht in een loods in Harelbeke. Een Nederlands onderzoek bracht de speurders naar het pand in Harelbeke, waar de Vlaming woonde. Via warmtedetectie en een telefoontap werd de grote plantage ontdekt.

De loods werd door de eerste beklaagde onderverhuurd aan een Nederlander, die samen met een landgenoot instond voor het onderhoud van de stroomgenerator. Een eerste oogst mislukte, daarna volgenden nog vier succesvolle oogsten over een periode van negen maanden. De opbrengst daarvan wordt begroot op 1.648.640 euro. In het woongedeelte bij de loods werden ook valse briefjes van 50 euro gevonden.

De Harelbekenaar beweert dat zijn rol beperkt was tot het verhuren van de loods. De Nederlanders zeggen dat ze kleine loopjongens waren, die maar af en toe op de site kwamen om de technische installatie te onderhouden. "Mijn cliënt wilde er al eerder uitstappen, maar hij werd bedreigd met een wapen dat op zijn buik gericht werd. Hij deed enkel het onderhoud en overhandigde enkele keren het huurgeld. Hij wist absoluut niet dat daarvoor vals geld werd gebruikt. De kleine vissen die de risico's nemen zijn aangehouden, de aanstuurders blijven veilig in Nederland", zei de raadsman van de tweede beklaagde. De advocaten beweren dat hun cliënten amper iets verdienden aan de handel.

De openbare aanklager vordert 18 maand effectief voor de verhuurder en 30 maand voor de Nederlanders. Er is ook een verbeurdverklaring van 824.320 euro gevraagd voor de twee Nederlanders, elk de helft van de geschatte winst.

Op 30 november worden de debatten gesloten.