Canadese woonboot spoelt 3.000 km verder aan op Iers strand

Ballyglass Coast Guard
Een woonboot die gebouwd werd door een Canadese milieuactivist raakte deze zomer op drift voor de kust van het Canadese Newfoundland, waar hij in september voor het laatst werd gesignaleerd. Amper twee maanden later en na een trip van 3000 kilometer over de Atlantische Oceaan is het vaartuig aangespoeld aan de Ierse westkust.

Zondag werd de Ierse kustwacht gealarmeerd door iemand die had gezien dat de boot voor de kust van County Mayo, aan de Ierse westkust, op drift was. De kustwacht trok de boot, met de omvang van een kampeerwagen en zonnepanelen op het dak, aan wal.

Er was niemand aan boord en een briefje gaf aan dat de boot verlaten was. "Ik, Rick Small, doneer deze structuur aan een dakloze jongere om hem een beter leven te geven dat de Newfoundlanders hebben besloten om niet te doen. Geen huur. Geen hypotheek. Geen elektriciteitsrekening," zo staat er te lezen.

Ballyglass Coast Guard

Michael Hurst van de kustwacht wist naar eigen zeggen niet wat hij met het vaartuig moest doen. "Mijn grootste zorg toen ik het zag, was het vaartuig in veiligheid brengen zodat het niet kon afdrijven en een gevaar vormen voor andere schepen. Ten tweede wilde ik zeker zijn dat er echt niemand aan boord was."

Volgens Hurst bevindt de boot zich in vrij goede staat.  Binnenin is het droog, er hangen draden van de zonnepanelen en er liggen scherven op de vloer van dingen die van de rekken geschoven zijn. Daarnaast lagen er ook twee autobanden in de boot, die vermoedelijk de zijkant van de boot moeten beschermen wanneer hij zou aanmeren. Op basis van het briefje vermoedt Hurst dat de eigenaar van de boot waarschijnlijk niet dacht dat zijn boot zo'n lange reis zou maken, maar eerder ergens in Canada zou aanspoelen.

In september werd de boot nog gesignaleerd in Portugal Cove-St. Philip's aan de Canadese oostkust.

Hurst deelde mee dat hij al gecontacteerd werd door een Ierse organisatie die oude gebouwen restaureert voor toeristische doeleinden. "Als het uitkomt en als Rick Small het vaartuig niet echt terug wil, dan zullen ze het mogelijk gebruiken als een toeristische attractie en herstellen naar hun beste vermogen."

Small, afkomstig van Thunder Bay in de provincie Ontario, fietste vorig jaar meer dan 4000 kilometer van zijn thuisstad naar Newfoundland en Labrador met een elektrische fiets die was uitgerust met zonnepanelen. De man was niet meteen bereikbaar voor commentaar.

Mark Dobbin on Twitter

The weird boat from yesterday is starting to break up on the rocks. https://t.co/aRnokVkuHC