Canadese premier kan niet wachten om samen te werken met Macron

De Canadese premier Justin Trudeau.
REUTERS De Canadese premier Justin Trudeau.
De Canadese premier Justin Trudeau heeft Emmanuel Macron gisteren gebeld om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning. Hij kan naar eigen zeggen niet wachten om de komende jaren met hem samen te werken.

"Ik kijk ernaar uit om nauw samen te werken met de verkozen president Macron in de komende jaren, om een progressieve agenda uit te voeren en zo de internationale veiligheid te bevorderen", verklaarde Trudeau. Hij zei ook de samenwerkingen op het vlak van wetenschap en technologie te willen versterken en "aan beide kanten van de Atlantische Oceaan goede jobs te willen creëren voor de middenklasse".

Lange en warme relatie
Tijdens hun telefoongesprek "herbevestigden de twee leiders de rijkdom en diversiteit van de bilaterale relatie tussen Canada en Frankrijk", klonk het bij Trudeau's kabinet. "Canada en Frankrijk hebben een lange en warme relatie, gebaseerd op een gedeelde geschiedenis, diepgaande culturele en interpersoonlijke banden en een sterke economische samenwerking, zei Trudeau.

Op de G7-top in Italië op het einde van deze maand zal Macron (39) het jongste staatshoofd zijn. Als hij zondag de verkiezingen niet had gewonnen, zou Trudeau (45) dat geweest zijn.