Cameron: zeven aanslagen in afgelopen half jaar voorkomen

David Cameron.
GETTY David Cameron.
De Britse veiligheidsdiensten hebben de afgelopen zes maanden zeven aanslagen weten te voorkomen. Dat heeft de Britse premier Cameron vandaag gezegd. Hij maakte ook bekend dat er 1.900 extra werknemers worden aangenomen bij de inlichtingendiensten.

Op de Britse radio zei Cameron verder dat hij zou willen dat Groot-Brittannië ook gaat deelnemen aan de bombardementen in Syrië, zoals bijvoorbeeld Frankrijk al doet. Hij is van plan een meerderheid daarvoor in het Britse parlement te organiseren. Cameron zei verder dat hij niet zal aarzelen om meteen actie te ondernemen in Syrië "als er Britse belangen op het spel staan".

Cameron heeft overigens al eerder gezegd dat de grens tussen Irak en Syrië wat hem betreft fictief is. IS trekt die grens ook niet, dat zouden wij ook niet moeten doen, zei de Britse premier vandaag. Groot-Brittannië bombardeert IS in Irak, maar Cameron kreeg onvoldoende parlementaire steun in 2013 om ook in Syrië te bombarderen.

'Jihadi John'

Vrijdag werd bekend dat het gezicht van IS van de aardbodem is gevaagd. Met een drone-aanval hebben de Amerikanen, met behulp van de Britten, in de nacht van donderdag op vrijdag een voortijdig einde gemaakt aan het leven van 'Jihadi John', de bijnaam van Mohammed Emwazi. David Cameron was trots op de geallieerde aanval op de 27-jarige Brit van Koeweitse komaf, terwijl een woordvoerder van het Pentagon meldde dat is afgerekend met "een menselijk dier".

Jihadi John werd berucht door de groteske propagandavideo's waarop te zien is hoe hij gijzelaars onthoofdt. Drie Amerikanen, twee Britten en een Japanner zijn het slachtoffer geworden van zijn beulswerk, alsmede tientallen moslims. Op militair-strategisch niveau speelde hij geen grote rol binnen de terreurgroep, maar hij groeide door de video's wel uit tot het boegbeeld.

Cameron zei vrijdag tijdens een speciale persconferentie dat de afrekening met de "barbaarse moordenaar" zelfverdediging was.

De Britse premier wil de geheime diensten in zijn land na de aanslagen in Parijs duidelijk meer middelen geven. Er zouden bij de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 1.900 banen moeten bijkomen. Dat zei Cameron vandaag op de top van de G20 in het Turkse Antalya. Volgens de Britse pers zijn er ook plannen om de uitgaven voor de veiligheid op Britse luchthavens te verdubbelen.