Cameraman aangevallen tijdens live verslag in Molenbeek

Een Italiaanse journaliste en haar cameraman zijn aangevallen terwijl ze zaterdag live verslag wilden uitbrengen over de rellen in Molenbeek. Een jonge kerel met grijze sweater en donkere muts op het hoofd belette hen te filmen.

"Het ging om drie jongeren die zich duidelijk verveelden", aldus Giovanna Pancheri van tv-zender SkyTg24. "We hadden hen verwittigd dat er een rechtstreekse interventie zou komen en dat ik de enige was die in beeld zou komen. Toen het zover was, is een van hen dichterbij gekomen en heeft hij de cameraman enkele trappen verkocht."

De journaliste wil wel benadrukken dat een ander groepje zich daarna komen verontschuldigen is. "Ze zeiden dat dit niet het echte Molenbeek is. Maar waar zaten de agenten? Na de fameuze machtsontplooiing van die namiddag zag ik niemand meer. En dat terwijl het commissariaat zich maar enkele honderden meters verderop bevond."

Kat-en-muisspel
Zo'n 400 jongeren speelden de hele namiddag en avond een kat-en-muisspel met de politie, die massaal aanwezig was. De politie verwachtte zo'n 3.000 mensen uit ons land, Nederland, Duitsland en Frankrijk, maar stond zaterdag vooral tegenover de eigen Molenbeekse jeugd.

Treurig orgelpunt was een aanrijding, waarbij een vrouw zwaargewond raakte. De wagen werd korte tijd nadien onderschept, maar enkel Mohamed B. zat nog in de wagen. De man zat op het moment van de aanrijding als passagier in de wagen en had nadien het stuur overgenomen. Zijn kompaan Redouane B., die de wagen bestuurde op het moment van de aanrijding, bood zich zaterdagavond zelf bij de politie aan. Beiden waren onder invloed van alcohol en drugs. Ze werden allebei aangehouden, het slachtoffer is intussen buiten levensgevaar.

Linkse antibetogers opgepakt
Aan de Brusselse Beurs waren eerder die dag linkse antibetogers opgedoken. Omdat élke manifestatie in Brussel verboden was, werden ze meteen opgepakt.

"In totaal hebben we in Brussel en in Molenbeek 140 mensen opgepakt", zegt Johan Berckmans van politiezone Brussel-West. "Naast de twee mannen uit de Audi is nog één extreemrechtse man aangehouden, die samen met 'een collega' op weg was naar Molenbeek. Hij had pepperspray en beenbeschermers op zak. Zijn intentie was dus duidelijk: rellen."

REUTERS
Photo News
AP
BELGA
Photo News
BELGA
AP
Photo News
Photo News
REUTERS
BELGA
Photo News