Ga naar de mobiele website
^ Top

Calvo: "Nood aan Kamervoorzitter boven het gewoel"

belga
Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo stelt zich vragen bij de rol van Siegfried Bracke als Kamervoorzitter. "Zeker in deze tijd heeft de Kamer nood aan een voorzitter die ietwat boven het gewoel staat en aan wiens integriteit we niet hoeven te twijfelen", aldus Calvo. De Groen-fractieleider zal de zaak vandaag ook aankaarten tijdens de conferentie van de voorzitters in de Kamer. Ook sp.a vraagt van Bracke tekst en uitleg.

Tijdens de bijzondere gemeenteraad in Gent over Publipart spaarde N-VA-fractieleider en Kamervoorzitter Siegfried Bracke zijn kritiek op de Gentse meerderheid en met name op de socialisten niet. Maar Bracke kreeg zelf verwijten en kritiek terug over de vergoedingen die hij krijgt als adviseur bij Telenet. Bracke, die eerst had geweigerd de hoogte van zijn Telenet-vergoeding bekend te maken, liet daarop weten dat hij opstapt bij Telenet.

Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo is niet mals voor Bracke. "Elke vogel zingt zoals hij gebekt is en niemand verbiedt Bracke om stevig oppositie te voeren in Gent. Maar zijn optreden de laatste uren en dagen is weinig fraai. Wij gaan dit straks aankaarten want we zijn daar zeer bezorgd over. Nu onze democratie toch in woelige tijden verkeert, hebben we een Kamervoorzitter nodig die aan de kar trekt en weet te verenigen", legt Calvo uit.

Calvo hoopt dat ook de andere fracties vandaag een duidelijk signaal geven aan Bracke. "Net nu we over partijgrenzen heen moeten werken rond eerlijke en transparante politiek hebben we een sterke, gedragen parlementsvoorzitter nodig. Ik hoop dat iedereen dat vindt. Want het is ook voor iedereen, voor elke fractie, voor het hele parlement, belangrijk. Wij hopen dat Bracke dit ook tijdig inziet", besluit Calvo.

Ook sp.a heeft vragen

Ook oppositiepartij sp.a wil Kamervoorzitter Siegfried Bracke op de rooster leggen. Fractievoorzitter Meryame Kitir eist tekst en uitleg van Bracke. "Een Kamervoorzitter is er voor alle burgers van het land. Kan het dan wel dat zo iemand advies geeft aan een Amerikaans bedrijf dat in rechtstreekse concurrentie staat met onze openbare omroep?", vraagt Kitir zich luidop af. 

Intussen heeft Bracke wel aangekondigd dat hij opstapt bij Telenet. "Maar dan wil ik wel weten in welke adviesraden en andere organen hij nog zetelt? Is dat wel het enige?", aldus nog Kitir. Sp.a wil nog niet aandringen op het opstappen van Bracke als voorzitter. "We willen nu vooral vragen stellen. We stellen dit nu vast, maar de vraag is of er nog andere dingen zijn", aldus Kitir.

Volgens Vlaams sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke zou Bracke alvast beter een voorbeeld nemen aan zijn partijcollega Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement. "Er is een reden waarom parlementsvoorzitters de bestbetaalde politici van het land zijn. Dat is omdat ze in alle onafhankelijkheid en sereniteit hun job moeten kunnen doen", klinkt het.

"Het verbaast me dan ook dat Bracke als Kamervoorzitter bijklust in de privé. Het voorzitterschap van de Kamer beperkt zich niet tot de plenaire vergaderingen op donderdag en officiële gelegenheden of inhuldigingen. Hij zou beter in de leer gaan bij Peumans. Die is te allen tijde aanspreekbaar als voorzitter, zet zich als voorzitter boven het strijdgewoel en heeft blijkbaar niet de behoefte om bij te klussen in de privé", besluit Vandenbroucke.

Meyrame Kitir (sp.a)
BELGA Meyrame Kitir (sp.a)

Hofkens (N-VA) niet mals

Ook gewezen Vlaams parlementslid Jan Hofkens (N-VA) is niet mals voor de rol van partijgenoot Siegfried Bracke in het Publipart-verhaal. "De N-VA heeft altijd geprobeerd op een andere manier aan politiek te doen en de partij doet dat ook. Maar dit doet daar afbreuk aan", zegt een ontgoochelde Hofkens aan Belga.

Hofkens tweette: "Pijnlijk, hoe een zogenaamde media specialist de pot de ketel verwijt, zich in de voet schiet en de geloofwaardigheid N-VA besmeurt".

"Ik sta volledig achter die tweet", legt Hofkens aan Belga uit. Hofkens zelf legde vorig jaar zijn mandaat als Vlaams volksvertegenwoordiger neer om zich te kunnen concentreren op zijn advocatenpraktijk. "Ik heb geen enkel politiek mandaat meer en heb dus wat meer vrijheid om te spreken", zegt hij.

"Al dat gecumuleer is iets wat mij geweldig stoort. Ik heb zelf gemerkt dat die combinatie van parlementslid en advocatenpraktijk niet werkt. Daarom roep ik politici op om een keuze te maken. Al dat gecombineer is niet goed. Ik word daar ook op aangesproken door de mensen die ik spreek. Mensen raken hun geloof in de politiek kwijt", klinkt het.

Hofkens vindt dat Bracke zichzelf in de voet heeft geschoten en noemt dat ook schadelijk voor zijn partij. "Net de N-VA moet daar terughoudend in zijn. De N-VA moet daar het goede voorbeeld geven. Wij probeerden altijd op een andere manier aan politiek te doen, en wij doen dat ook. Maar dit doet daar echt afbreuk aan", aldus Hofkens.

Meer over11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Zita Swoon

  waarom horen we Calvo niet over Watteeuw ???? Telenet is een prive onderneming; ik kan perfect kiezen of ik bij telenet ga of niet, bvb omdat ze te diur zijn. maar mijn stroomfactuur bedraagt 250€ voor de energie; en nog eens 1750€ voor de netbeheerder die ik niet kan kiezen; maar die rijkelijk de SPa (en ook Groen) subsidieert ! met mijn geld !! en dat kan ik niet kiezen !

 • Nezy Mets

  Sigfried bracke zit daar gewoon voor de centen de politiek of de burgers interseren hem geen bal !

 • maurits sanders

  Koek van eigen deeg!

 • Anonymous

  Kitir verwardt appelen met eieren , erger dan met peren!

 • jo vandenberghe

  Mooi figuur als kamervoorzitter zitter!

Meld een bug