Cabinepersoneel Lufthansa wil van morgen tot vrijdag staken in heel Duitsland

EPA
Het cabinepersoneel bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa wil van woensdag tot vrijdag de staking uitbreiden naar heel Duitsland. Dat heeft de vakbond Ufo vandaag bekendgemaakt. Lufthansa kondigde eerder aan gerechtelijke stappen te ondernemen om de staking te breken.

De stewards en stewardessen bij Lufthansa voeren sinds vrijdag actie tegen kostenbesparingen die Lufthansa via een nieuwe cao wil afdwingen. Zij vinden de bezuinigingen overbodig omdat het luchtvaartconcern zelf zegt op koers te liggen voor het meest winstgevende boekjaar ooit.

De acties treffen vandaag enkel verre vluchten van en naar Frankfurt en München, en kortere routes met Düsseldorf als vertrek- of aankomstluchthaven. Vanaf morgen wordt het gehele netwerk van de luchtvaartmaatschappij erdoor verstoord.

Duizenden vluchten dreigen niet door te kunnen gaan, zowel binnen Europa als naar overzeese bestemmingen. Tot nu toe was gisteren de zwaarste stakingsdag. Toen moesten een kleine duizend vluchten worden geannuleerd.

De rechter buigt zich vandaag nog over een verzoek van Lufthansa om de staking verder te verbieden. Eerder dit jaar lukte het de Duitse luchtvaartmaatschappij op die manier een staking door piloten te beëindigen.