Cabinepersoneel Lufthansa gaat morgen door met staken in Frankfurt en Düsseldorf

AP
Lufthansa heeft op de eerste stakingsdag van het cabinepersoneel 290 vluchten geschrapt, waaronder 15 intercontinentale vluchten. In totaal zijn 37.500 passagiers getroffen door de annuleringen in Frankfurt en Düsseldorf, zo deelt de luchtvaartmaatschappij vandaag mee. Bijna tien procent van alle vandaag geplande vluchten van de Lufthansa-groep is zo getroffen. Vakbond Ufo riep enkel het cabinepersoneel van moedermaatschappij. Ook morgen gaat het cabinepersoneel verder staken. Lufthansa reserveerde uit voorzorg alvast 2.500 hotelkamers voor gestrande passagiers.

Het cabinepersoneel is opgeroepen om morgen van 6 tot 23 uur het werk neer te leggen, zegt vakbond Ufo. In Düsseldorf zouden - anders dan Frankfurt - ook langeafstandsvluchten getroffen zijn.

In Frankfurt zouden langeafstandsvluchten kunnen opstijgen en eventueel in Frankfurt gestrande transit-passagiers naar hun overzeese bestemming brengen. In München wordt er niet gestaakt. Zondag heeft Ufo een pauze van de staking in het hele land afgekondigd, omdat die dag veel reizigers voor privézaken onderweg zijn.

Gisterennamiddag waren lastminute-onderhandelingen tussen het bedrijf en vakbond Ufo nog mislukt. Passagiers moeten een week lang rekening houden met mogelijk geschrapte vluchten. Over de omvang van de staking is nog geen duidelijkheid, het cabinepersoneel wil "een nieuwe stakingstactiek" inzetten. Ufo-topman Nicoley Baublies zei dat de vakbond de staking van dag tot dag "flexibel wil handhaven", om Lufthansa zo weinig mogelijk kansen tot reactie te bieden.

Lufthansa is al maanden in overleg met het personeel over bezuinigingsplannen. Vooral de geplande verhoging van de pensioenleeftijd stuit op hevig verzet. Ongeveer 19.000 werknemers zijn betrokken in de gesprekken.

De Duitse maatschappij, moederbedrijf van Brussels Airlines, wordt herhaaldelijk getroffen door werkonderbrekingen van personeel dat zich verzet tegen nieuwe besparingsplannen. De stakingen dupeerden tienduizenden reizigers en hebben het bedrijf naar schatting enkele honderden miljoenen euro's gekost.