Cabinepersoneel British Airways kondigt staking van twee weken aan

Getty Images
Het cabinepersoneel van de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) wil twee weken staken vanaf 1 juli. Dat kondigde de vakbond Unite vandaag aan. Reden voor de staking is een aanslepend conflict over de lonen en voordelen van de medewerkers van de grootste Britse luchtvaartmaatschappij.

Ook zal de vakbond "krachtige" legale stappen ondernemen voor de 1.400 leden van het cabinepersoneel, van wie voordelen geschrapt werden omdat ze aan eerdere stakingen hadden deelgenomen.

Hongerlonen
De staking draait rond het "mixed fleet"-cabinepersoneel, zowat 4.500 medewerkers, dat het bedrijf sinds 2010 aanwierf. Volgens de vakbond verdienen zij veel minder dan hun collega's. Unite spreekt zelfs van "hongerlonen". Volgens British Airways loopt die verloning gelijk met wat andere Britse luchtvaartmaatschappijen betalen.

Aanvankelijk had Unite een staking gepland van vier dagen, die vandaag  van start zou gaan. De vakbond schortte die uiteindelijk op om onderhandelingen te kunnen voeren. Volgens de vakbond weigerde de maatschappij een voorstel te aanvaarden om het probleem rond de sanctionering van stakend personeel op te lossen.