Burn-outcoach voor grote bedrijven weer afgevoerd

Bij werkgeversorganisaties en vakbonden valt te horen dat minister van Werk Kris Peeters (CD&V) na overleg met de sociale partners het plan heeft ingetrokken.
BELGA Bij werkgeversorganisaties en vakbonden valt te horen dat minister van Werk Kris Peeters (CD&V) na overleg met de sociale partners het plan heeft ingetrokken.
Bedrijven met meer dan 100 werknemers moeten vanaf 1 januari dan toch geen burn-outcoach in dienst nemen. Dat was eerder wel zo voorzien in het Zomerakkoord van de regering-Michel, maar na overleg met de sociale partners zijn die plannen voorlopig ingetrokken. Dat meldt De Tijd vandaag en het bericht wordt bevestigd door het VBO en het ACV.

De sociale partners pleiten in de plaats daarvan voor een brede aanpak, met aandacht voor zaken als talentmanagement, competentiebeleid en loopbaanbegeleiding. Nu wordt vaak enkel gekeken naar werkdruk en werkomstandigheden, maar men kijkt zelden naar het volledige plaatje, klinkt het. Ook vinden ze het belangrijk dat de bedrijven ondersteund worden door externe experts, die de nodige competenties in huis hebben.

Wantrouwen

"Er is zowel bij de werkgevers als bij de vakbonden een groot wantrouwen ten opzichte van burn-outcoaches, wier enige ervaring meestal hun eigen burn-out is", merkt VBO-adviseur Kris De Meester op. Volgens Chris Serroyen van de ACV-studiedienst doet het woord coach bovendien een curatieve aanpak vermoeden, terwijl het voor werkgevers en vakbonden belangrijker is om in te zetten op het voorkomen van burn-out.

De sociale partners hebben nu in de schoot van de Nationale Arbeidsraad zelf een plan uitgewerkt om het toenemende probleem van burn-out aan te pakken. Bedoeling is om vanaf 1 januari te starten met diverse proefprojecten in bedrijven die zelf vragende partij zijn. Blijken de projecten na afloop succesvol, dan kan er eventueel een veralgemening uit voortvloeien, zegt De Meester.

Begeleiding en experimenten met arbeidsorganisatie

Het voorstel dat de sociale partners op tafel hebben gelegd, bestaat uit twee delen. Een eerste luik draait rond proefprojecten met externe begeleidingsteams die in de geselecteerde bedrijven preventief aan de slag gaan. Ze werken in verschillende fasen en elk bedrijf zal ongeveer een jaar lang begeleid worden. Daarnaast willen de sociale partners ook experimenteren met innovatieve arbeidsorganisatie. Er wordt daarbij onder meer gedacht aan de invoering van zelfsturende teams en loopbaanbegeleiding voor werknemers.

Voor de proefprojecten, die twee jaar zullen lopen, is een budget van 2 miljoen euro gevraagd. 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • JAN krommentak

  Ze kennen het probleem in de meeste gevallen zijn ze zelf het probleem dus wie wil dit in gang zetten ?

 • roland peeters

  Alleen een corruptie coach heeft zijn noodzaak bewezen in de politiek,want ze zijn allemaal al langs geweest !

 • Dan Midden

  Net dit soort verplichtingen maken dat de loonkost in België en pak hoger ligt dan de buurlanden! Hoeveel miljarden kosten de vakbondsmensen aan de verschillende bedrijven? Enkel de NMBS is al vele tientallen miljoenen per jaar kwijt aan de werking van de vakbond!

 • dany Dany Herman

  Die Peeters ging nog een blunder bij de rest voegen, wat een zwakke geest is dat

 • Erik Desloover

  knoeier eerste klas Peeters !!