Ga naar de mobiele website
^ Top

Burgemeester Molenbeek: "We hebben te weinig erkende moskeeën"

Françoise Schepmans.
Photo News Françoise Schepmans.
Onder het motto 'We Are Molenbeek' hebben de gemeente en de vzw Particitiz vandaag een themadag vol debatten rond radicalisering georganiseerd. Op het einde van de dag werden er voorstellen gedaan aan de politieke vertegenwoordigers. De Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans was een aandachtig luisteraar.

De discussie draaide rond twee grote thema's: hoe de radicalisering van jongeren in Molenbeek tegengaan? En wat kan het gemeentebestuur zelf ondernemen om het samenleven in Molenbeek te verbeteren?

Op het eerste punt kwam vooral onderwijs naar voren als een aandachtspunt. Er moet een vorming komen die gemengder, concreter, maar ook lokaal en participatief is voor de jongeren. Daarnaast moet er een einde komen aan de zogenaamde ghettoscholen. Net zoals er enkel nog erkende moskeeën mogen zijn.

"Open moskeeën voor de hele wijk"
"Het klopt dat we in Molenbeek weinig erkende moskeeën hebben, slechts vijf. Het moeten open moskeeën worden die zich toespitsen op de hele wijk", aldus Schepmans. "Op gebied van onderwijs kunnen we dan weer zorgen voor leerkrachten die een betere voeling hebben met de probleemwijken."

De gemeente Molenbeek zelf heeft ook nog werkpunten, vonden de deelnemers aan de debatdag. Zo kan de communicatie rond evenementen beter, moeten er meer ontmoetingsplekken en evenementen over de verschillende wijken heen georganiseerd worden en willen de inwoners graag dat er meer sociaaleconomische projecten opgezet worden. Die moeten niet enkel verbinden, maar ook voor werk zorgen.

Meer over48 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Carine De ware

  Ja bouw er nog maar een paar bij. De subsidie vraag je maar aan mij,ik werk

 • andre poelmans

  Ja hoor , ik zou er een paar bij bouwen op onze kosten !! Kom binnen enkele jaren niet afgejankt !! Ja, Hasso Naciye.... jullie moslims werken niet .... jullie hebben tijd ... Betaald door ons , dan nog de moskeeën ... subsidies... ma ja... Ik ben weg uit belgie.... bouw maar ... De de regering de moslims maar uitperst Mij niet meer !!

 • ik weet het

  Neen we hebben der gewoon te veel.

 • Tom Vdv

  Gepamper... De matrak van een Rijkswachter was nog het beste onderwijs. Stop met het probleem op onderwijs, armoede en racisme te steken, en noem het zoals het is, het zijn moeilijke mensen. Alles wijst in die richting, maar dat heet dan polariseren... Schandalig!

 • hasso Naciye

  Bijna iedereen wil kerken bouwen maar tzijn geen volk voor kerken. :)).mensen gaan na cafe pintje zuipen ofwel gaan ze naar T zuid kleine straatjes dan vragen ze af waarom zo veel moskeeën zijn Ewel tis niet genoeg voor moslims ze gaan elke dag na een moskee.

Meld een bug