Buitenlandse Zaken: "Geen wijziging reisadvies, maar blijf waakzaam in Egypte"

getty
Er zijn in de voorbije uren geen reizen naar Egypte afgezegd, zeggen de woordvoerders van touroperators Jetairfly en Thomas Cook naar aanleiding van de ramp met het vliegtuig van EgypAir. Op Buitenlandse Zaken valt te vernemen dat de toestand in Egypte constant wordt geëvalueerd, en bijgesteld indien nodig, maar dat er nog geen elementen zijn om het reisadvies te wijzigen. Reizen naar Egypte worden niet afgeraden, tenzij voor enkele welomschreven regio's.

Zowel Hans Vanhaelemeesch van Jetairfly als Koen Van Den Bosch van Thomas Cook zeggen dat er geen vragen voor annuleringen van reizen naar Egypte zijn binnengekomen in de voorbije 24 uur.

Daar wordt nog aan toegevoegd dat Egypte sowieso na de crash van het Russische vliegtuig met 224 doden op het schiereiland Sinaï op 31 oktober vorig jaar, al niet meer tot de populaire bestemmingen werd gerekend. Veel reizigers verkozen sindsdien bestemmingen in Spanje, op de Canarische Eilanden of op de Balearen boven Egypte.

"Of ramp reisadvies beïnvloedt moet komende dagen blijken"

Net eergisteren had Buitenlandse Zaken het negatieve reisadvies voor de populaire Egyptische reisbestemming rond Sharm-el-Sheikh herzien van negatief naar positief.

"Omdat we pas bericht hadden gekregen van onze bronnen in Egypte dat de veiligheidsmaatregelen op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh verbeterd waren", legt Michaël Mareel uit.

Of de nieuwe ramp met het EgyptAirvliegtuig het reisadvies kan beïnvloeden? "Dat moet de komende dagen blijken. Voorlopig hebben we geen reden om reizen naar Egypte af te raden. Maar we vragen reizigers naar Egypte aan om 'waakzaam' te blijven in Egypte."

epa

Voor alle duidelijkheid, het reisadvies voor Egypte op vrijdagmiddag 20 mei klinkt als volgt:

"Gezien de ernstige terroristische dreiging is in heel Egypte een verhoogde waakzaamheid geboden, ook in de toeristische zones. Reizen naar de Noordelijke Sinaï, de Westelijke Woestijn en het grensgebied met Libië en Soedan worden afgeraden. Reizen naar de Zuidelijke Sinaï, met uitzondering van de hotelzone rond Sharm el Sheikh, worden afgeraden. Houd u ver van demonstraties en onlusten, en volg de richtlijnen van de lokale politie en de bevoegde overheden."