Zwitserse vrouwen staken voor gelijke rechten

AFP
Vandaag leggen tienduizenden Zwitserse vrouwen het werk neer. Met de zogenaamde “frauenstreik” willen ze aandacht vragen voor de ongelijkheid tussen man en vrouw in het land. Dertig jaar na de eerste staking voor een gelijk loon, is er nog veel werk aan de winkel in een land dat zich bij de rijksten van de wereld mag rekenen. 

In vergelijking met andere Europese landen hinkt Zwitserland achterop in het streven naar betere rechten voor vrouwen. Het duurde tot in 1971 eer vrouwen stemrecht kregen. Tot in 1985 moesten vrouwen toestemming krijgen van hun man om te werken of een bankrekening te openen. En het is pas in 2005 dat vrouwen hun loon uitgekeerd zagen tijdens hun zwangerschapsverlof. 

De gelijkheid tussen man en vrouw werd al in 1981 opgenomen in de grondwet, maar verder dan de theorie kwamen de Zwitsers niet. Tien jaar na de wet, op 14 juni 1991, wilden heel wat vrouwen ook in de praktijk verandering zien. Ze kwamen massaal op straat, blokkeerden het verkeer en verzamelden zich voor scholen en ziekenhuizen, gewapend met paarse ballonnen om een gelijk loon te vragen. Met een half miljoen waren ze toen, goed voor de grootste actie in de geschiedenis van het land. 

20 procent minder loon 

De stakers van toen vinden dat er veel te weinig is veranderd. De meeste scholen verplichten kinderen om thuis te eten, kinderopvang is onbetaalbaar en de kloof tussen mannen en vrouwen is een van de grootste binnen de ontwikkelde wereld. Vrouwen verdienen er nog altijd gemiddeld 20 procent minder dan mannen, voor vrouwen die dezelfde job uitoefenen als mannen is dat 8 procent. 

Exact 28 jaar later, op 14 juni 2019, komen vrouwen opnieuw op straat, gesterkt door vrouwenstakingen in België en Spanje een paar maanden terug. “Veel vrouwen waren optimistisch en dachten dat de verbetering wel vanzelf zou komen, dat het een kwestie van tijd zou zijn”, zegt Min Li Marti, socioloog en parlementslid voor de sociaal democraten. “Nu beseffen vrouwen dat dat niet zo is. Het draait allemaal om macht, en de mensen met macht geven die niet zomaar weg.” 

Heel het land protesteert mee

Over het hele land vonden acties plaats ter ere van de vrouwenstaking. In Lausanne verzamelden enkele honderden mensen midden in de nacht rond een vreugdevuur op een plein.

Aan het parlementsgebouw in Bern lieten 10.000 mensen van zich horen met fluitjes, pannen en ratels. Ze gaven er ook een petitie af aan het parlement voor een verlaging van de tampontaks, getekend door meer dan 11.000 mensen. Een aantal vrouwelijke parlementariërs kwamen de manifestanten eventjes vervoegen, velen van hen gekleed in de protestkleur paars, om hun solidariteit te tonen.

In Zurich en Luzern blokkeerden vrouwen dan weer het verkeer. “Het gaat over lonen, over het feit dat vrouwen net evenveel werken als mannen terwijl ze minder verdienen”, vertelde een betoger aan openbare omroep SRF.

(Lees verder onder de foto)

Aan het parlementsgebouw in Bern lieten 10.000 mensen van zich horen met fluitjes, pannen en ratels.
AFP Aan het parlementsgebouw in Bern lieten 10.000 mensen van zich horen met fluitjes, pannen en ratels.

Taboe

Hoewel een grote opkomst wordt verwacht, blijft een staking voor vrouwenrechten nog altijd gevoelige materie. Alles wat naar feminisme ruikt, was lange tijd taboe in Zwitserland, dat zegt Anne Rothenbüler, onderzoeker aan de Universiteit van Nanterre en gespecialiseerd in de geschiedenis van vrouwen. “Tijdens mijn jeugd was het een belediging, het betekende dat je niet goed voor je kinderen zorgde.” 

AFP
Vrouwen komen op straat in de hoofdstad Bern.
AFP Vrouwen komen op straat in de hoofdstad Bern.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Tichmann

  Ik zat net te denken. "Als vrouwen hetzelfde werk doen voor minder geld, waarom nemen bedrijven dan mannen aan, om hetzelfde werk te doen voor meer geld"?

 • rik lagrou

  Moet eens als alleenstaande vrouw met topjob 2kinderen Kosten lopen zo hoog op dat 500€meer nodig om allerlei opvang !!

 • piet devlieger

  Waarom beseffen ze nog altijd niet dat ze gelijke rechten hebben en dat de loonkloof niet bestaat ? Vrouwen werken meer part- of halftime en dat haalt de totale loonmassa van vrouwen - waarmee vergeleken wordt - naar beneden. En indien het werkelijk waar zou zijn dat vrouwen 20 % minder zouden verdienen dan zou geen enkele manager nog mannen in dienst willen nemen. Geen enkel bedrijf kan aan 20 % minder loonkost voorbijgaan.

 • Remus Bogaert

  Je vraagt je af in welke wereld we leven .in Zwitserland verdienen vrouwen dus 20% minder en iedereen vindt dat normaal . De Zwitserse vrouwen nemen zoiets aan ???? Waar zijn de gele vesten ?