Zwitserse vorsers ontwikkelen systeem om afval op te sporen

MARC GOYVAERTS / PHOTO NEWS
Zwitserse wetenschappers hebben een apparaat ontwikkeld dat in staat is om in een stad afval te detecteren en in categorieën onder te verdelen. Het systeem zou steden in staat moeten stellen om hun straten op hun goedkopere manier proper te houden.

Het systeem verloopt in twee fases. Eerst worden er beelden in hoge resolutie gemaakt met camera's die bevestigd zijn op voertuigen die door de parken en straten rijden. De beelden worden automatisch geanalyseerd door een computer die het afval herkent en onderverdeelt in 25 verschillende categorieën, zoals 'papier' of 'peuken'. Die onderverdeling kan door elk stadsbestuur naar eigen goeddunken worden aangepast.

Door de uitvinding wordt het mogelijk om op een vrij eenvoudige manier een stand van zaken van het afval op straat op te maken. Op die manier kan worden vastgesteld waar het dringendst moet worden ingegrepen.

Het apparaat werd ontwikkeld door de technische hogeschool van Lausanne (EFPL), de hogeschool Arc en de startup Cortexia.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jean-luc barra

  Propere straten en het gaat over peuken ? Wat een super prioriteit !

 • etienne vijverman

  de meest simpele en goedkoopste manier is gooi niets op de openbare weg of park !!! en iedereen tevreden !!!! vuile straten en pleinen trekken: het probleem bij uitstek en trek vuil aan !!!! en daar blijven mensen weg !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • karel daneeels

  kan iedereen met zijn ogen ook

 • Magda Goossens

  Zouden beter iets uitvinden om de daders op te sporen

 • roland peeters

  Die Zwitsers hebben nog niet langs de luchtbal of de chicagoblokken gereden,want daar hebt ge een x- ray container van de douane nodig .