Zwitserse therapeute behandelt patiënten met xtc en lsd

UNKNOWN
Een Zwitserse psychotherapeute is in Zürich veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 maanden met uitstel. De vrouw behandelde haar patiënten, die veelal uit de hogere sociale klasse kwamen, met hallucinogene middelen zoals lsd, xtc of mescaline.

De praktijk duurde vier jaar, van 2004 tot 2008. De sessies vonden steeds plaats tijdens de weekends, in groepen van soms wel zestig mensen. De deelnemers waren dokters, advocaten of gefortuneerde Zwitsers.
 
220 euro voor behandeling
Ze moesten ongeveer 300 Zwitserse frank (zo'n 220 euro) betalen om de behandeling te ondergaan. Daarbij kregen ze hallucinerende middelen toegediend, zoals lsd of xtc.
 
Volgens het openbaar ministerie maakte de therapeute zich schuldig aan drugshandel. Maar de verdediging van de vrouw bestreed dit en stelde dat het substanties betrof "die de geest moesten vrijmaken".
 
De verdediging pleitte de vrijspraak, maar daar ging de rechter niet op in. De vrouw, 62 jaar intussen, werd veroordeeld voor het overtreden van de wet op therapeutische producten. Naast de gevangenisstraf met uitstel, moet ze ook een boete van 2.000 Zwitserse frank (zo'n 1.500 euro) betalen. (afp/tw)