Zwitserse scholieren willen drie maanden vakantie

Zwitserse scholieren in Yverdon-les-Bains zoeken verkoeling op aan het meer van Neuchatel.
EPA Zwitserse scholieren in Yverdon-les-Bains zoeken verkoeling op aan het meer van Neuchatel.
Zwitserse scholieren hebben een oproep gedaan de zomervakantie drie maanden te laten duren, omdat het al zo vroeg in de zomer zo heet wordt. 

Het is volgens de Zwitserse Vereniging van Scholierenorganisaties, die 40.000 leden telt, de eenvoudigste oplossing voor de problemen met de hitte. Het zou niet goed zijn het milieu te gaan belasten met de koeling van lokalen. 

De Zwitserse scholieren kijken onder meer naar het voorbeeld van buurland Italië waar de zomervakanties al geruime tijd in juni beginnen en tot half september duren. Maar ook landen als Albanië, Servië en Turkije kennen zomervakanties van drie maanden. Volgens een woordvoerder van een Zwitserse jongerenorganisatie kunnen de Zwitserse kinderen zich in de hitte net zo slecht concentreren als Italiaanse.

De Zwitserse scholieren krijgen volgens de newssite 20 Minuten bijval van leraren. Als het in juni al normaal gesproken 30 graden is, dan is het in klaslokalen niet uit te houden en moet over een zomervakantie van drie maanden worden gesproken, aldus Beat Zemp, voorzitter van de lerarenbond. De grote vakantie in het Alpenland start op 28 juni en eindigt 28 augustus.

Kinderen spelen onder een fontein in Zürich, de grootste Zwitserse stad.
REUTERS Kinderen spelen onder een fontein in Zürich, de grootste Zwitserse stad.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Vaelen

  Zet dan airco's in de lokalen, dan heb je geen last van de warmte. En wat als ze gaan werken na de schooltijd? Dan hebben ze 2 tot 3 weekjes vakantie en ook geen 3 maanden. Totaal rotverwende jeugd tegenwoordig. Wij moeten wel zonder airco in hete fabriekshallen gaan werken.

 • mich lee

  Misschien dan als compensatie de kerst- en paas vakantie inkorten. Dan is het immers nog niet te koud om zich te concentreren?

 • piet devlieger

  Typisch voor de sneeuwvlokjes-generatie. Geef ze 14 dagen congé en laat ze voor de kost werken - dan pas zullen ze iets leren.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  OK, geen probleem. Maar in ruil moeten ze wel beloven dat ze niet elke week gaan "betogen voor het klimaat."

 • Walter Decock

  En in de winter is het te koud of ligt er te veel sneeuw! Als het aan hen ligt gaan ze nog 6 maand per jaar naar school, dan hebben ze veel tijd over om te gaan betogen voor het klimaat. De manier om gemanipuleerde dommerikken te krijgen, in de ban van het internet. Arme wereld!