Zwitsers stemmen hoogste minimumloon ter wereld weg

Een affiche die de aankoop van 22 gevechtsvliegtuigen promoot
AFP Een affiche die de aankoop van 22 gevechtsvliegtuigen promoot
De Zwitsers hebben zich duidelijk uitgesproken tegen de invoering van een minimumloon van 3.300 euro (of 18 euro per uur), het hoogste minimumloon ter wereld. In een referendum zondag stemde ruim driekwart van de Zwitsers (76,3%) het voorstel weg.

De vakbonden en de linkse partijen hadden op de invoering van het minimumloon aangestuurd. Zij stelden dat de hoge levensduurte in Zwitserland het het hoge minimumloon rechtvaardigde. Maar rechtse partijen, landbouwmiddens, parlement en regering kantten zich tegen het voorstel. Een minimumloon zou jobs vernietigen. In Zwitserland is nauwelijks 3,2 procent van de actieve bevolking werkloos. Het voorgestelde minimumloon werd in alle kantons weggestemd.

Daarnaast moesten de Zwitsers zich nog uitspreken over de aankoop van 22 nieuwe gevechtsvliegtuigen. Die Zweedse Gripen-vliegtuigen zouden voor 2,56 miljard euro gemaakt worden door Saab. De regering was er voorstander van, maar iets meer dan de helft van de Zwitsers stemden tegen het voorstel. In de meer conservatieve Duitstalige kantons was er wel een meerderheid voor, maar dat volstond niet om in het hele land een meerderheid te halen.

Een levenslang verbod voor veroordeelde pedofielen om via (vrijwilligers-)werk contact te hebben met kinderen, haalde het wel. De regering had zich nochtans tegen het voorstel van een kinderrechtenorganisatie gekant omdat een recent gestemde wet rechters die mogelijkheid geeft. Voorstanders van het levenslang verbod vinden dat die wet niet ver genoeg gaat.