Zwitserland wil weer voluit kaart van nachttrein trekken

ShutterStock
De Zwitserse groenen vroegen er al langer om als alternatief voor goedkope (en vervuilende) vliegreizen en het ziet ernaar uit dat er nu ook een meerderheid achterstaat in het Zwitserse parlement: de comeback van de eens zo bekende Zwitserse nachttreinen.

Ooit vervoerden die reizigers tussen Zwitserland en steden als Brussel, Amsterdam, Rome en Moskou. Maar de komst van goedkope vliegtuigreizen deed de vraag teruglopen.

Zürich

Sinds 2009 bieden de Zwitserse spoorwegen (Schweizerische Bundesbahnen of SBB) geen nachttreinen meer aan. De Oostenrijkse spoorwegen (Österreichische Bundesbahnen of ÖBB) wel, maar op een veel beperktere schaal. Zo kan je alleen nog de nachttrein nemen tussen de Zwitserse stad Zürich en bijvoorbeeld Hamburg, Berlijn, Boedapest, Zagreb en Wenen.


Onder druk van de klimaatacties scharen steeds meer politieke partijen zich echter achter een comeback van de nachttrein en Thomas Ammann van de Christendemocratische Volkspartij (CVP) heeft nu aan de Zwitserse regering gevraagd om het idee te bekijken. Onder meer de financiering moet onder de loep worden genomen. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan een vliegtaks.

Zijn voorstel wordt gesteund door vertegenwoordigers van CVP, EPP, BDF, FDP en SVP en daarmee is er nu voor het eerst een meerderheid in het parlement die achter een dergelijk plan staat.

Winstgevend

De SBB stopte 10 jaar geleden met zijn nachttreinverbindingen omdat ze niet meer winstgevend waren. Intussen is het klimaat echter veranderd. Enkele van de nachttreinen van ÖBB zijn zelfs zo populair dat ze al maanden op voorhand volgeboekt zijn. En een recente enquête bracht aan het licht dat bijna de helft van de Zwitsers zichzelf wel met de nachttrein ziet reizen.

SBB is alvast begonnen met een onderzoek naar welke verbindingen interessant kunnen zijn, eventueel in samenwerking met buitenlandse partners. Onder meer Londen en Barcelona behoren tot de mogelijkheden.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  Twee keer de nachttrein genomen in Zwitserland: in de jaren 70 en 90. Ook eens van Brussel naar Rome en in Turkije. Je wordt in slaap gewiegd en je wordt wakker in een ander landschap ... Dit is veel meer luxe dan in een vliegtuig. (Maar ook veel duurder)

 • Rudi Bollaerts

  Laat ze maar komen vroeger een 5 tal keren mee gereisd en het was zalig s'avonds vertrekken in Brussel en s'morgens aankomen in Zwitserland .

 • Nina Willems

  Oh yes please! Terug met de trein op reis. Ik ben voor.

 • David Eevers

  Terug de TEE (Trans-Europ-Express) invoeren ! :)

 • Eric Peeters

  Ooit meegereden. Zalige ervaring!