Zwitser koopt Hitler-spullen op zodat ze niet in verkeerde handen vallen

AFP
De Zwitserse ondernemer Abdallah Chatila heeft op de veiling van nazi-spullen en Hitler-objecten in München meerdere items gekocht, zodat die niet in de foute handen zouden vallen en voor propaganda zouden dienen. Het gaat onder meer om een hoge hoed van Hitler, zijn sigarendoos en typemachine en ook een luxeversie van 'Mein Kampf'.

Dat zegt de ondernemer uit Genève aan de zondagskrant Le Matin Dimanche. De items werden woensdag geveild in München. “Ik wilde ze kopen zodat ze niet gebruikt zouden worden voor neonazipropaganda. Mijn houding is volledig apolitiek en neutraal”, stelt de man. “Het extreemrechtse en antisemitische populisme winnen terrein in heel Europa en de wereld. Ik wilde niet dat die objecten in de verkeerde handen zouden vallen en gebruikt zouden worden door mensen met onbehoorlijke intenties.”

“In brand steken”

De man telde alles samen 550.000 euro neer voor tien loten, de meest symbolische van de 800 loten die onder de hamer gingen. Zelf vindt hij dat de objecten “in brand zouden gestoken moeten worden”. Maar omdat de herinnering niet verloren mag gaan, besloot hij ze te geven aan de Israëlische organisatie Keren Hajessod. Die zou de hoge hoed en co tentoonstellen in een museum, waarschijnlijk in Israël. 

REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Krikke Feyaerts

  Wauw deze man heeft voor de wereld een goede daad gedaan.... ? onozelaar

 • Rayan El Arami

  Inderdaad Robin. Mooi initiatief van de man!

 • Kristine Delacourt

  Goed zo.

 • Robin Verheyden

  De geschiedenis willen uitwissen is verkeerd. Het zijn niet die voorwerpen die enige schuld treffen, maar de personen die het gedachtengoed willen toepassen.

 • Jean De Grande

  Prachtig, is deze nazi (nationaal SOCIALISTISCHE)-propaganda niet strafbaar?