Zweedse Wallander-schrijver Henning Mankell (67) overleden

Henning Mankell in 2010.
AFP Henning Mankell in 2010.
De Zweedse schrijver Henning Mankell is op 67-jarige leeftijd overleden. Zijn Duitse uitgever Hander Verlag heeft dat in München bekendgemaakt.

Mankell is onder meer bekend door zijn misdaadromans zoals die van de serie Kurt Wallander. Vorig jaar raakte bekend dat hij aan kanker leed, en hij trok zich uit de openbaarheid terug.

De tien romans in de Wallander-reeks zijn vertaald in veertig talen en wereldwijd meer dan 30 miljoen keer verkocht. Ze zijn ook aangepast voor film en televisie. In de Zweedse televisiefilms vertolkte Rolf Lassgard hoofdrol, in de Engelstalige BBC-serie wordt Kurt Wallander gespeeld door Kenneth Branagh.

In 2005 kreeg Mankell de Gumshoe Award voor beste Europese misdaadroman voor het boek "De terugkeer van de dansleraar".

Voor zijn Nederlandse uitgever, Eric Visser van De Geus, komt het nieuws van het overlijden toch onverwacht. Hij kende hem goed. Visser heeft in twintig jaar zeker twintig boeken van Mankell uitgegeven. "Mankell was een heel groot verhalenverteller. Een sociaal bewogen man, die het schrijven niet los kon zien van maatschappelijke verhoudingen. Zo had hij bijvoorbeeld veel aandacht voor Afrika en vluchtelingen."

Mankells boeken doen het zeer goed in Nederland. "Ik denk dat er zeker ruim 3,5 miljoen van zijn verkocht", zegt Visser. Het nieuwste boek van de auteur, Zweedse Laarzen, verschijnt overigens volgende week.

Naast misdaadromans schreef Mankell ook jeugdboeken, non-fictie en toneelstukken.

Het nieuwste boek van Mankell.
rv Het nieuwste boek van Mankell.