Zweedse viroloog geërgerd door verkeerde interpretatie van gegevens door WHO Europa

De Zweedse hoofdepidemioloog Anders Tegnell
via REUTERS De Zweedse hoofdepidemioloog Anders Tegnell
De Zweedse hoofdepidemioloog Anders Tegnell is er niet mee opgezet dat de Belgische directeur van WHO Europa, Hans Kluge, Zweden noemde als een van de landen waar het coronavirus aanzienlijk heropleeft. "Jammer genoeg gaat het om een verkeerde interpretatie van de gegevens", zei Tegnell deze ochtend.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"We hebben een toenemend aantal gevallen in Zweden, omdat we veel meer testen dan vroeger", zei hij aan SVT. Tegnell merkte op dat het aantal patiënten op intensieve zorgen afneemt, net als het aantal nieuwe ziekenhuisopnames. Hij noemde het "jammer dat mensen Zweden verwarren met landen die geen problemen kenden en duidelijk aan het begin van hun epidemie staan".

Als baas van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde Kluge gisteren dat dertig landen de afgelopen twee weken meer bevestigde gevallen kenden. Hij voegde toe dat in elf landen, waaronder Armenië, Albanië, Oekraïne en dus ook Zweden, een "versnelde overdracht heeft geleid tot een zeer aanzienlijke heropleving". Als daar niets aan wordt gedaan, zullen de gezondheidssystemen in Europa opnieuw zwaar onder druk komen te staan, zo zei hij.

Volgens Tegnell stond WHO Europa niet in contact met zijn agentschap voor volksgezondheid, om een meer genuanceerd beeld te krijgen van de gezondheidssituatie in Zweden.

Tegnell is het gezicht van de controversiële Zweedse aanpak van het coronavirus, waarbij veel minder ingrijpende maatregelen werden genomen dan in andere landen. Volgens het Zweedse agentschap voor Volksgezondheid bedroeg het totaal aantal coronadoden gisteren 5.230 en het aantal besmettingen 63.900.

Lees ook:

Belaagde Vlaamse epidemiologe in Zweden denkt aan vertrekken: “Ik ben enorm geschrokken” (+)
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Billiet

  Als we zijn theorieën volgen, moeten we voor geen enkele besmettelijke aandoening nog vaccins ontwikkelen...gewoon wachten (met "dank" aan de zovele doden die eraan mochten meewerken), tot de groepsimmuniteit is bereikt...simpel...Het ergste is dat nog zovele Zweden achter hem blijven staan en hun aanpak wereldwijd als de beste beschouwen..

 • Godot Lilly

  Als leek zie je inderdaad dat de curve van besmettingen in Zweden terug sterk omhoog gaat. Hoe je dat anders kan interpreteren zou ik niet weten. Wel moet je als wetenschapper of politieker je ego opzij kunnen zetten in dergelijk belangrijke zaken... deze viroloog heeft verkeerd gegokt, inzetten op groepsimmuniteit werkt niet bij covid19, je blijft maar een paar maand immuun.

 • victor vandesande

  Ik was vorige week in Zweden . Social distancing nooit vzn gehoord . Nergens mondmaskers gezien , nergens alcoholgel of wat dan ook Cafes restaurants gewoon open zoals steeds gewoon ontbijtbuffet . Corona ? Niet daar dus blijkbaar...

 • johny matheeuwsens

  Is het WHO nu blind? Ziekenhuisopnames dalen , op IC dalend, overlijdens nog steeds dalend. Er wordt een pak meer getest, dus er worden ook meer gevallen gevonden. Flattening the curve werkt daar perfect. Er zal ook een pak meer immuniteit zijn tegenover veel andere landen. Of liegt Oostenrijk met zijn cijfers uit Ischgl? Echt goede cijfers worden door wetenschappers niet gezien. Wat is er aan de hand? We kunnen echt nergens naar nul, dat is onmogelijk.