Zweedse stopt in haar eentje neonazistische mars van 300 man: "Ik ben niet bang voor hen"

Een 42-jarige Zweedse vrouw is vorige zondag met gebalde vuist voor een neonazistische mars van 300 man sterk gaan staan. De getinte Tess Asplund wordt alom geprezen voor de gedurfde actie. "Ik ben niet bang voor hen."

De mars van de meest extreme partij van Zweden - de Nordiska motståndsrörelsen (vrij vertaald: de Scandinavische verzetsbeweging) - vond plaats in het Zweedse Borlänge. Zo'n 300 mannen met een witte blouse en groene stropdas marcheerden door de straten in het kader van de Dag van de Arbeid, totdat Asplund de groep plotseling staande hield. Met gestrekte arm en gebalde vuist bleef ze voor de drie leiders van de beweging staan. Na enkele seconden haalde de politie haar weg.

Het lokale medium P4 Dalarna zocht haar op. Asplund, die al 26 jaar activist is, is verrast door het feit dat de foto zo'n indruk gemaakt heeft. "Dit is niet nieuw voor me, ik sta wel vaker bij demonstraties met mijn arm gestrekt."

Oog in oog

Luttele seconden stond ze oog in oog met een van de leiders van de mars. Hij zei niets, zij zei niets. "Ik ben niet bang voor hen", zei ze daarover. Asplund bleek eerder die dag al deelgenomen te hebben aan een demonstratie tegen de mars.

De daad van Asplund wordt vol lof ontvangen op social media. "Wat een prachtige foto en een dappere actie", klinkt het onder meer. Of nog: "Bedankt voor je iconische gebaar."

Black Power-saluut

De gebalde vuist doet denken aan het Black Power-saluut, een politieke demonstratie tijdens de Olympische Spelen van 1968. De Afro-Amerikaanse atleten Tommie Smith en John Carlos staken toen de vuist in de lucht tijdens hun medailleceremonie. Later verklaarde Smith dat ze een saluut wilden brengen voor de mensenrechten. De actie wordt beschouwd als een van de meest openlijke politieke verklaringen in de geschiedenis van de moderne Olympische Spelen.