Zweedse regeringspartij wil godsdienstonderwijs in gesubsidieerde scholen bannen: "Leraars en opvoeders zijn verantwoordelijk, niet imams en priesters"

thinkstock
In Zweden hebben de regerende sociaaldemocraten voorgesteld om godsdienstonderwijs te verbieden in gesubsidieerde confessionele scholen, dat om "segregatie" te bestrijden. Sinds 2012 ving het Scandinavische land zowat 400.000 migranten op. 

"Wij moeten breken met segregatie om Zweden bijeen te houden. Die vormt één van de belangrijkste uitdagingen van ons land", zei minister voor Openbaar Ambt Ardalan Shekarabi op een persconferentie in het kader van de campagne voor de parlementsverkiezingen van 9 september. "Schoolsegregatie dient daarom ook afgeschaft".

Zweden telt 71 door de staat gesubsidieerde confessionele privéscholen of vijf procent van alle private scholen die financiering van de staat krijgen, maar onafhankelijk werken. Daarvan zijn er 59 christelijk, elf moslim en één joods.

Verantwoordelijkheid

Het project van de sociaaldemocraten betekent niet dat die godsdienstig geïnspireerde scholen dicht moeten. Het schrappen van religieuze inhoud en het eerbiedigen van het Zweedse nationale onderwijs volstaan om open te blijven. "Het zijn de leraars en opvoeders die verantwoordelijk moeten zijn voor de Zweedse scholen, niet de imams en priesters", zei Shekarabi.

Gezien de meeste van de bewuste scholen christen zijn, tekent zich in het parlement op zes maanden van de verkiezingen geen meerderheid omtrent de maatregel af. "Schending van het Europees Verdrag voor de rechten van de Mens en van de godsdienstvrijheid", reageerde de de directeur van een moslimschool in het zuiden van Zweden.

Onderwijs, immigratie en gezondheid zijn de belangrijkste thema's van de verkiezingscampagne. Sinds 2012 was er in Zweden ongeveer één asielaanvraag op 25 inwoners, een record in Europa. 
30 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Fredien Vandervekens

  Typisch voor "regerende" sociaal-"democraten" (?). Zweedse in dit geval. Men snuift naderend onheil (morrende vikings). Dan vlug de "snijdende" braampjes van de tolerantie-gesel "vijlen", te laat ! Odin (Rechts) klopt op het raam !

 • Conny Van den Bosch

  Het verstand komt met de jaren maar dan is het meestal al te laat.

 • Marc Van der Vloedt

  Ze staan op een kruisweg om de gesubsidieerd godsdienstonderwijs te bannen, te stoppen, te...zet dan een geel "ruitje" in uw vlag en op de achtergrond het kleurtje van de sociaal democraten en een maantje om niet te provoceren.

 • Désiré hamelers

  Scheiding tussen! Staat en Kerk... Ik denk dat ze dat in Zweden begrepen hebben. GEEN belastinggeld meer voor de godsdiensten, geen subsidies meer.Geen kerkfabrieken.. Dat de Godsdiensten maar leren zich zelf te bedruipen. Moet men eens zien hoe het overheidstekort slinkt! Geld eveneens voor de subsidies aan vakbonden en politieke partijen.

 • Albert Hendrix

  Zouden ze overal mee moeten stoppen met religie te onderwijzen in de openbare scholen.Religie is prive en dat moet je thuis maar leren en beleven niet in het openbaar