Ga naar de mobiele website
^ Top

Zweedse politie vreest instorting van rechtssysteem

REUTERS
Wegens de aanhoudende terreurdreiging en de vluchtelingencrisis waarschuwt de Zweedse politie voor de instorting van het hele rechtssysteem in het Scandinavische land.

Te veel opdrachten en te weinig middelen. Een gevaarlijke samenloop van omstandigheden die het hele rechtssyteem kan doen instorten. Ziedaar de noodkreet van de politiecommissaris van Stockholm, Lars Alvarsjö, in een opiniestuk in de Zweedse krant 'Svenska Dagbladet'.

Met 20.000 agenten heeft het land een relatief klein korps in verhouding tot het inwonersaantal, zeker in vergelijking met andere Europese landen. Bovendien moet de politie door de massale toestroom van asielzoekers de grenscontroles opvoeren en blijft de terreurdreiging onverminderd hoog waardoor ook allerlei evenementen meer beveiligd dienen te worden.

Volgens Alvarsjö heeft Zweden nood aan 10.000 extra agenten om alle taken naar behoren te kunnen uitvoeren. In vele voorsteden bepalen criminele bendes tegenwoordig de spelregels. "Het is dagelijkse kost voor onze agenten dat ze met stenen en Molotovcocktails worden bekogeld en met geweld worden bedreigd", verklaart de commissaris.

Getty Images
AFP
EPA


Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug