Zweedse minister onder vuur om racistische taart

UNKNOWN
De Zweedse minister van Cultuur ligt zwaar onder vuur nadat ze ter gelegenheid van Wereldkunstdag een taart in de vorm van een bloedende Afrikaanse vrouw heeft aangesneden.

Minister Liljeroth was vorig weekend door het museum van Moderne Kunst uitgenodigd om er een lezing te houden.

Vrouwenbesnijdenis
De minister bezocht ook een installatie waarmee de kunstenaar de aandacht vestigt op de vrouwenbesnijdenis in Afrikaanse culturen. De kunstenaar deed dit met een taart in de vorm van een stereotiepe zwarte vrouw, met als hoofd het grotest zwartgemaakte gezicht van de kunstenaar zelf. Het uitsluitend blanke publiek joelde toen de minister al lachend de taart aansneed rond de clitoris van de vrouw, en vervolgens een stuk taart - met een bloederig uitziende vulling - in de mond van de kunstenaar stak.

In een poging haar deelname aan het kunstgebeuren te verantwoorden, stelde de minister dat kunst provocatief hoort te zijn en dat de foto's van het evenement misbegrepen worden.

De Vereniging van Afrikanen in Zweden heeft het over plat racisme: "In onze ogen is dit het perfecte voorbeeld van hoe lacherig er in Zweden met racisme wordt omgegaan", aldus woordvoerder Kitimbwa Sabuni.

De vereniging eist dan ook ontslag van de cultuurminister. "De bereidheid van Liljeroth om hier aan mee te doen en die taart op te eten, is zeer schokkend voor vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van besnijdenis" zo klinkt het.

UNKNOWN