Zweedse minister noemt Saoedi-Arabië dictatuur

De Zweedse minister van Defensie, Karin Enström, heeft vandaag verklaard dat Saoedi-Arabië als een dictatuur kan worden omschreven. Haar collega Carl Bildt, minister van Buitenlandse Zaken, blijft echter spreken van een absolute monarchie. De precieze omschrijving van het Saoedische regime is in Zweden onderwerp van debat omdat er controverse is ontstaan over een wapencontract met het land.

"Saoedi-Arabië is een autoritair regime en een absolute monarchie, waar er ernstige schendingen van de mensenrechten plaatsvinden", schrijft de minister van Defensie in een e-mail aan het Zweedse persbureau TT. "De regering deelt de landen niet in volgens de categorie 'democratie' of 'dictatuur'. Maar als Saoedi-Arabië enkel volgens één van die twee begrippen omschreven kan worden, dan zou Saoedi-Arabië als een dictatuur moeten worden omschreven."

De minister, die net als de Zweedse premier deel uitmaakt van de conservatieve partij, lag fel onder vuur wegens haar weigering om het regime in Riyad als een dictatuur af te doen. Zo sprak ze vanochtend op de openbare radio SR nog van een "zeer autoritair regime".

Minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt liet vandaag via Twitter weten dat hij de gewoonte heeft om het Arabische land als absolute monarchie te omschrijven.

De voorganger van minister Enström had eind maart ontslag genomen na een wekenlange controverse over een contract met Saoedi-Arabië voor de bouw van een wapenfabriek. Dat contract is omstreden omdat het volgens de radiozender SR, die de zaak aan het licht bracht, gaat om hulp aan een 'dictatoriaal' regime.