Zweedse Kerk maakt van God een seksloos wezen

De Zweedse aartsbisschop Anders Wejryd (centrum) met twee homoseksuele vrouwelijke priesters.
EPA De Zweedse aartsbisschop Anders Wejryd (centrum) met twee homoseksuele vrouwelijke priesters.
De Zweedse Kerk is op het moderniseringspad. De religieuze instelling, die deel uitmaakt van de Anglicaanse Gemeenschap, is zich ervan bewust dat er heel wat ontwikkelingen zijn op het vlak van genderidentiteit - en de kerk wil mee zijn met zijn tijd. Daarom zal God in de toekomst niet meer als mannelijk aangeduid worden, maar eerder als een seksloos wezen. 

Verwijzingen als 'Hij' en 'de Heer' zullen in de toekomst vervangen worden door het meer neutrale 'God', klinkt het bij de kerk. Ook uitspraken als 'in de naam van de Vader, de zoon en de Heilige Geest' worden voortaan afgeraden. 'In de naam van God en de Heilige Drievuldigheid' wordt de nieuwe norm. Zo wil de instelling duidelijk maken dat God niet per se mannelijk hoeft te zijn. 

"We zijn ons bewust van het gendervraagstuk", verduidelijkt kapelaan Lena Sjostrand van de Lund Kathedraal. "Deze kwestie wordt steeds belangrijker en heeft zijn impact op theologie en pastorale reflectie. Ik denk niet dat God een grote moeder of vader in de hemel is, dat houdt geen steek. God is veel groter dan dat."

De genderneutraliteit is een van de veranderingen die doorgevoerd worden tijdens het moderniseren van het handboek voor kerkdiensten, ook al is dat  boek 'maar' 31 jaar oud. De aanpassingen zijn echter niet verplicht: wie diensten leidt, kan zelf kiezen of ze de nieuwe richtlijnen volgen of niet. Niet iedereen is overigens fan van de seksloze God. "Dit ondermijnt de doctrine van de andere christelijke kerken", meent theologieprofessor Christer Pahlmblad van de Lund Universiteit in Zweden. "De Zweedse Kerk zal bekendstaan als de instelling die de gangbare theologische overlevering niet wil volgen."
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Ben je een Dolle Mina omdat je dit maar normaal vindt? God voorstellen als een man is gewoon een kaakslag voor alle (christelijke) vrouwen! Trouwens: wie god nog als een man ziet, gelooft waarschijnlijk nog in de god zoals Michelangelo hem voorstelde, en dié gaat dan weer terug op de afbeeldingen van Zeus en Jupiter (letterlijk Zeu-pater: god de vader), en wie gelooft dààr nog in?

 • Gerard Braeckmans

  Ik vraag me steeds af: heeft god de mens geschapen of heeft de mens god geschapen?

 • Kris Verbeek

  Ik moet wel zeggen dat de Zweden een stapje in de juiste richting hebben gezet. Ik heb nooit begrepen waarom "god" zogezegd een man moest zijn. Ik denk eerlijk gezegd dat, moest er een wezen zijn met goddelijke eigenschappen, het eerder een seksloos wezen zou zijn ipv een man of zelfs een vrouw.

 • Alfons Verbist

  Die man gelooft in ieder geval. Een dame aan elke kant, men zou pessimistischer kunnen zijn.

 • Hubert Wouters

  Wat een gezever. God bestaat niet en heeft nooit bestaan. En Jezus was een jood die reeds lang dood is. Hij was ook niet de zoon van God vermits die niet bestaat. Religie is uitgevonden om de mens dom te houden.