Zweedse kerk maakt Jezus onzijdig

De Zweedse aartsbisschop Antje Jackelen (centraal) met bisschop Mikael Mogren (rechts).
Creative Commons 3.0, Magnus Aronson / IKON De Zweedse aartsbisschop Antje Jackelen (centraal) met bisschop Mikael Mogren (rechts).
De lutherse kerk in Zweden raadt zijn priesters aan om niet meer naar God en Jezus te verwijzen als mannelijke personen en het niet meer continu te hebben over 'Hij' of 'de Heer'. Om ook transseksuelen in de kerk te verwelkomen wil het aartsbisdom de principes van de genderneutraliteit toepassen met het onzijdige lidwoord.

Volgens de evangelisch-lutherse kerk is het onmogelijk om het geslacht van God te bepalen en moet dat ook duidelijk worden tijdens bijvoorbeeld misvieringen. Aartsbisschop Antje Jackelen, in 2014 als eerste vrouwelijke aartsbisschop van de lutherse kerk benoemd, heeft dan ook nieuwe richtlijnen aangekondigd om voortaan naar god of Jezus te verwijzen met het Zweedse onzijdige voornaamwoord 'hen'. "Theologisch gezien valt God buiten onze geslachtsbepalingen, want hij is niet menselijk", zegt Jackelen.

Sinds 2015 is dat aan de officiële Zweedse woordenlijst toegevoegd naast 'han' (hij) en 'hon' (zij). De Zweedse taalunie vond daarmee een oplossing voor de vraag van transseksuelen en iedereen die zichzelf niet in de categorie hij of zij vindt thuishoren.

In Västerås, een van de grootste Zweedse steden, verscheen bijvoorbeeld al een advertentie voor de jaarlijkste kerstdienst in de krant waarin voor het eerst naar Jezus werd verwezen met 'hen'. 

"Dat Jezus een man was, is niet relevant"

De kerkelijke overheden erkennen de historische figuur Jezus wel nog steeds als man, maar zien dat niet als relevant in het moderne Zweden. Ook Mikael Mogren, de bisschop van Västerås, kan zich vinden in de beslissing. "Ik heb krenkende formuleringen gelezen over travestieten, transseksuelen en andere transpersonen. Daarom wil ik één ding duidelijk maken: transpersonen zijn geschapen door God, hun lichamen behoren tot Gods mooie en unieke schepsels." Met de nieuwe term hoopt Mogren dan ook dat de kerk toegankelijker wordt voor bijvoorbeeld transseksuelen en travestieten.

Volgens Mogren is de mannelijke identiteit van Jezus in het verleden ook misbruikt om de macht van de man over de vrouw te legitimeren. Door van Jezus een onzijdige persoon te maken, valt de religieuze rechtvaardiging weg van de onderdrukking van de vrouw, zo klinkt het.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Vanessa Harvent

  Onozelaars, Jezus is de zoon van god en dat verandert niet. Ik ben dat politiek correct gedoe zo beu he

 • pascal pilchard

  ik dacht dat de kerk, waar dan ook, niet lager meer kon vallen, blijkbaar had ik het mis.

 • Vic Smeets

  Gaan ze dat met alle sprookjes doen?? Het Doornroosje...de sneeuwwitje...

 • Jack Vanderveen

  Transseksuelen hebben geen sekse-identiteit of hoe moet ik dit geneuzel interpreteren. Gelukkig zijn zonder sekse-identiteit, wie dat wil mag dat. Maar belast daar 99,9% van de wereldbevolking niet mee alsublieft. Bezopen.

 • Heidi Nackaerts

  Totaal van God los...