Zweedse cultuurminister krijgt kritiek voor... dreadlocks

Amanda Lind
Getty Images Amanda Lind
In januari konden Stefan Löfven en zijn sociaaldemocraten vierenhalve maand na de Zweedse verkiezingen eindelijk een akkoord sluiten met de Milieupartij, de Liberalen en de Centrumpartij. De sleutelposten bleven in handen van dezelfde ministers als in Löfvens eerste regering. De opvallendste nieuweling in Löfven II is de 38-jarige Amanda Lind en dat vooral omwille van haar kapsel.

Lind is de eerste Zweedse minister met dreadlocks. Ze heeft een activistisch verleden, getrouwd met de excentrieke filmmaker Björn Ola Lind en is sinds 21 januari de nieuwe minister van Cultuur. Haar afrokapsel dat ze sinds haar twintigste heeft, valt echter bij sommigen niet in de smaak, en dat omwille van uiteenlopende redenen.

Zo uitte de rechtse polemiste Rebecca Weidmo Uvell op Twitter kritiek. “Als regeringslid vertegenwoordig je niet jezelf, maar Zweden. Vooral in een internationale context. Zo’n kapsel kan echt niet”, aldus Uvell.

In een artikel in de krant Aftonbladet beschuldigde Nisrit Ghebil, een jonge kunstenaar en spreekbuis van de zwarte gemeenschap, de minister van “culturele toe- eigening”. Ze vindt het niet kunnen dat iemand met een politieke functie een Afro-Amerikaans kapsel heeft “terwijl in de VS jonge zwarte meisjes nog altijd uitgesloten worden omdat ze zo’n kapsel hebben.”

EPA18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Janneke Alsberg

  Dreadlocks voor die ''minister van Cultuur'' zegt net zoveel over haar politieke denken en handelen als haar ''activistisch verleden''. mEen voorsmaakjs van de Belgische politiekers in 2025

 • Francois Peters

  Niet het kapsel op zich is een probleem wel de cultuur en de levensvisie die zulk een kapsel uitstraalt en dat gaat niet samen met een leidinggevende functie in een westerse maatschappij

 • Herwig Coryn

  Flauwe kritiek. Als je er uitsteekt dan moet de kop eraf volgens de middelmatigen. Alleen met zichzelf bezig zoals de meesten. De inhoud is iets belangrijker, niet?

 • van Tilburgh femke

  Ze doet toch met haar wat ze wilt. En als mensen het met een ras vergelijken zegt genoeg van hun hokjes denken.

 • Richard du Maine

  Als we zo gaan beginnen, dan mogen zwarten zich niet westers kleden eh... Ah ja, wat dat is cultuur toe-eigening... Wat een bende idioten...