Zweedse activiste die deportatie van Afghaan wilde voorkomen krijgt nieuw proces

Screenshots van Elin Erssons livestream.
Elin Ersson Screenshots van Elin Erssons livestream.
Het hof van beroep heeft een nieuw proces bevolen voor een Zweedse vrouw die de deportatie van een Afghaanse man probeerde te stoppen. Elin Ersson kreeg vorige maand een boete van 3.000 Zweedse kronen (zo'n 288 euro) opgelegd vanwege schending van de luchtverkeersregels. Ze ging echter in beroep tegen de beslissing van de arrondissementsrechtbank van Göteborg.

Na de eerste uitspraak onthulde de krant ‘Svenska Dagbladet’ dat een van de drie lekenjuryleden Ersson in een online commentaar voor de start van het proces een "crimineel" had genoemd. Dat suggereerde dat het jurylid vooringenomen was, aldus het hof van beroep. Het vernietigde de uitspraak en beval een nieuwe rechtszaak bij de arrondissementsrechtbank.

De vrouw weigerde op 23 juli te gaan zitten op een vlucht richting Istanboel, waardoor die niet kon vertrekken. Zo protesteerde ze tegen de uitwijzing van een Afghaanse man die met dezelfde vlucht werd gedeporteerd. De livestream van haar protest vanuit het vliegtuig ging viraal.

De vlucht kon pas na twee uur weer vertrekken, nadat de activiste en de Afghaanse man het vliegtuig verlaten hadden. De 52-jarige man werd later toch naar Afghanistan uitgewezen. Ersson is lid van een activistische groep uit Göteborg die regelmatig protesten organiseert tegen deportaties naar Afghanistan.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lucien Mertens

    Dit naïeve meisje heeft gehandeld op goedbedoelde emoties...iets wat ze na dit avontuur wellicht ook nooit meer zal doen. Er zijn erger misdaden om te straffen.

  • Rudi Swinnen

    Mooie kans om een hogere straf uit te spreken , want zeg nu zelf , 288 euro om een vliegtuig 2 uur lang te gijzelen is toch een belachelijk lage straf . Dat kost duizenden euro s

  • kurt popelier

    De volgende keer gewoon mee uitwijzen. Tzal rap gedaan zijn men dat eeuwig gekweel van die activistjes die denken dat ze zich alles kunnen permiteren...