Zweedse Academie neemt externe experts onder de arm

Interim-voorzitter van de Zweede Academie, Anders Olsson.
AFP Interim-voorzitter van de Zweede Academie, Anders Olsson.
De Zweedse Academie, het orgaan dat de Nobelprijs voor Literatuur uitreikt, heeft verschillende externe experts aangenomen die moeten helpen het vertrouwen te herstellen. Dat werd vandaag bekendgemaakt.

De academie maakte op 4 mei bekend dit jaar geen Nobelprijs uit te reiken, omdat er grote onenigheid bestond onder de juryleden over hoe om te gaan met het seksschandaal waarin ze verwikkeld was, en de vermoedelijke schendingen van de regels over belangenconflicten.

"Sinds april staan zes tot acht experten, onder meer in recht en conflictbemiddeling, de leden en het personeel van de academie bij", stelt interim-voorzitter Anders Olsson in een verklaring.

Door recente aanpassingen aan de statuten uit 1786 mogen leden, die benoemd zijn voor het leven, aftreden. Vier van de 18 leden hebben dit gedaan, vier anderen zetten in april een stap opzij. Zij maakten nog niet bekend of zij ook willen aftreden. Olssen gaf aan te hopen dat ze terugkeren naar de academie.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerard Braeckmans

    Jij verdient die prijs, René. Wegens het volhouden alleen al.

  • René Lippeveld

    Opdoeken is zonder twijfel de beste optie. Een Nobelprijs voor Literatuur lijkt mij nergens voor nodig, maar dat schreef ik eerder al.