Zweeds treinverkeer immens populair, met dank aan ‘vliegschaamte’

Shutterstock
Het aantal passagiers op de Zweedse spoorwegen is vorig jaar met maar liefst 11 procent gegroeid. Volgens staatsoperator SJ boomt het treinverkeer in het Scandinavische land vooral uit bezorgdheid om de milieu-impact van vliegtuigreizen.

‘Flygskam’ noemen de Zweden het concept van ‘vliegschaamte’: de terughoudendheid om nog het vliegtuig te nemen om zo het milieu niet nog verder te belasten. Vooral korte, binnenlandse vluchten tussen bijvoorbeeld Malmö en Stockholm moeten het daarbij ontgelden. Dat die milieuvriendelijke gedachte bij de Scandinaven steeds meer veld wint, blijkt nu ook uit de cijfers, zegt Crister Fritzson, de CEO van de Zweedse Statens Järnvägar, ofwel de staatsspoorwegen. “We hebben aan populariteit gewonnen door de milieu-aspecten”, klinkt het tegenover persbureau Reuters. 

Concreet steeg het aantal treinreizen vorig jaar met 2,5 miljoen tot 43,3 miljoen. Ook verbeteringen in het boekings- en betalingssysteem van SJ, en betere stiptheidscijfers, deden de Zweden meer treinreizen boeken. 

Terwijl de spoorwegen aan populariteit winnen, boet het vliegverkeer op zijn beurt in, zeker sinds de invoering van de vliegtuigtaks in 2018.  Die bedraagt vandaag 62 kronen (5,9 euro) voor binnenlandse en Europese vluchten en loopt voor lange-afstandsvluchten op tot 416 kronen (39,5 euro). Volgens de nationale luchthavenoperator Swedavia daalde het Zweedse vliegverkeer in 2019 met 4 procent, met nog grotere uitschieters voor binnenlandse vluchten.

Ook andere Europese spoorwegen kunnen overigens positieve cijfers voorleggen, zoals de Nederlandse Spoorwegen die 13 procent meer internationale treintickets verkochten, en de Spaanse Renfe die bijna 5 procent meer passagiers zagen op de hogesnelheidslijnen AVE. Bij ons vervoerde de NMBS in 2019 253 miljoen binnenlandse reizigers, vier procent meer dan een jaar eerder.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lucien Mertens

  Met dank aan de naïviteit kan vliegen nu nog wat goedkoper worden...

 • André Van der Poorten

  Vliegschaamte ? Gewoon goedkoper geworden met de trein ! Tis maar hoe je het beziet .

 • mich lee

  Maw in Belgie wordt meer met de trein gereisd dan in Zweden. Er zijn grofweg 2 keer zoveel Belgen als zweden, maar het aantal treintickets is 5 keer hoger.

 • Vaneylen Pierre

  't zou schoon zijn in België ... als er voldoende treinen rijden , die dan ook niet om de haverklap staken, bij voorkeur dan nog in een verlengd week-end...;

 • Henri Dederen

  Als de treintickets goedkoper zijn dan de vliegtuigtickets of tenminste niet duurder is. Dit is prachtig en ideaal voor binnenlandse reizen in uitgestrekte landen en met een hogesnelheidstrein. Maar ik denk niet dat de zweden de trein zullen nemen vanuit Malmö om naar Barcelona op vakantie te gaan.