Zweeds parket vervolgt Julian Assange niet langer voor verkrachting

Wikileaks-oprichter Julian Assange
AFP Wikileaks-oprichter Julian Assange
De Zweedse aanklagers hebben hun onderzoek naar Julian Assange voor verkrachting stopgezet. De WikiLeaks-oprichter zit momenteel in Groot-Brittannië in de cel, waar hij zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanvecht.

Assange werd door twee vrouwen in Zweden beschuldigd van seksueel wangedrag, aanranding en verkrachting op twee momenten in 2010. Hij heeft die beschuldigingen zelf altijd ontkend.

Volgens de Zweedse aanklager is er onvoldoende bewijs om het onderzoek verder te zetten. Ook aanvullend verhoor van Assange zal daar weinig verandering in brengen. “Alle onderzoeksdaden zijn uitgeput (...) zonder de vereiste bewijzen aan te brengen voor een veroordeling”, zei plaatsvervangend procureur-generaal Eva-Marie Persson tijdens een persconferentie. Aanvechting van de beslissing van het parket is mogelijk, aldus nog Persson.

Uitlevering aan VS

Tegen Assange liep een Europees aanhoudingsbevel wegens verkrachting in Zweden. De WikiLeaks-oprichter vreesde uitlevering, eerst naar Scandinavië en aansluitend naar de Verenigde Staten. Maar deze optie is nu uitgesloten.

Washington wil Assange voor de rechtbank brengen omdat hij klokkenluider Chelsea Manning zou geholpen hebben geheim materiaal over het Amerikaanse militair optreden in Irak en in Afghanistan openbaar te maken.

Een mogelijke rechtstreekse uitlevering aan de VS is echter nog niet van tafel, want de Amerikaanse justitie heeft een uitleveringsverzoek uitgeschreven, dat voor de Britten ontvankelijk is. De debatten over het verzoek beginnen op 25 februari 2020. Bij een veroordeling voor alle achttien punten van de aanklacht riskeert Assange 175 jaar cel.

De grondlegger van WikiLeaks verschanste zich zeven jaar in de ambassade van Ecuador in Londen, om een uitlevering aan Zweden te ontlopen. In april werd hij gearresteerd door de Britse politie.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Lepoudre

  Karel Mens, als de USA dat "vraagt", dan kan alles. Vergelijk maar met de uitlevering van Trabelsie. Het hoogste Europese rechtsorgaan verbood de uitlevering, maar toch werd ze vrolijk uitgevoerd door een Belgische minister.

 • Karel Mens

  volgens de EU wetgeving kan hij niet uitgeleverd worden aan de US - omdat in de US nog steeds de doodstraf bestaat

 • George Verbeek

  Iedereen wist al sinds 2010 dat de beschuldigingen volledig verzonnen waren puur om Assange langs die welg proberen uit te leveren aan de VS. Nu laten ze de aanklacht vallen omdat die net de uitlevering zou gaan vertragen, en ze willen hem zo snel mogelijk hebben. Schandalig hoe ze alles doen om mensen die durven spreken hun leven kapot te maken.

 • Charlotte De greef

  Ja logisch, de man heeft nooit iets gedaan.

 • lukas wouters

  Het duurde dus 8 jaar om te weten dat er niet genoeg bewijzen zijn...het is toch duidelijk dat Zweden hem wou, enkel en alleen om hem aan de VS uit te leveren...Europa zou beter stoppen vasal te zijn van de amerikaner.