Zweeds koppel krijgt celstraf voor bijna laten verhongeren van dochtertje (1,5)

Foto ter illustratie.
Shutterstock Foto ter illustratie.
Is het verantwoord om kinderen op een plantaardig dieet zetten? Die vraag werpt zich op, nu een Zweeds koppel tot drie maanden cel is veroordeeld, omdat een dieet van moedermelk, kool, aardappelen, wortelen, rijst en fruit hun dochter bijna fataal werd. 

Het meisje van 1,5 jaar oud belandde door de onverantwoorde voedingssamenstelling met ernstige klachten op de spoeddienst van het kinderziekenhuis in Gotenburg. Het kind is volgens Zweedse artsen op het nippertje ontsnapt aan de dood. 

Volgens de ouders van het ernstig ondervoede meisje is “al het andere voedsel vergif”. Ze erkenden dat hun kind een tekort aan vitaminen had opgelopen, maar meenden het tekort op de lange termijn te kunnen compenseren door met het kind te knuffelen en haar te laten lachen, zo meldt de Zweedse krant Dagens Nyheter

Het meisje woog nog geen 6 kilo toen ze werd opgenomen in het ziekenhuis, de helft van wat normaal is voor die leeftijd. Ze had last van krampen, een kaakbreuk en een hersenbloeding. Het gezin leidde een alternatief bestaan buiten de samenleving. Ook vermeden de ouders elk contact met de Zweedse overheidsdiensten. 

Medisch advies

Eerder dit jaar constateerde het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Brussel dat ouders hun kinderen steeds vaker op een plantaardig dieet zetten. In het Brusselse ziekenhuis  werden de afgelopen maanden verschillende pasgeborenen opgenomen omdat ze door zo’n plantaardig regime uitdrogingsverschijnselen vertoonden. Een aantal professoren besloot daarom een advies te schrijven voor de Franstalige Koninklijke Academie voor Geneeskunde. In die tekst riepen ze op om een veganistisch dieet voor kinderen, maar ook voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, niet toe te staan. 

Een baby uit het Oost-Vlaamse Beveren overleed in 2017 omdat hij geen babymelk kreeg, maar rijstmelk, graanmelk en havermelk.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Victor Munster

  Vraag mij wel af of een gevangenisstraf hier de juiste oplossing was. Of het zou moeten zijn dat de ouders voorbije waarschuwingen van de sociale diensten in de wind sloegen en hardleers bleken te zijn.

 • karin verwimp

  De mens is niet gemaakt om enkel op fruit en groenten te leven. We zijn uitgerust met het spijsverteringsstelsel en metabolisme van een alleseter. Kijk maar naar onze naaste verwant die nog in het wild leeft, de chimpansee. Zelfs die eten vlees als ze de kans krijgen. Maar we moeten wel dringend een betere manier vinden om dieren te slachten. Eén die geen stress of doodsangst veroorzaakt en volledig pijnloos is!

 • Peter Janssen

  Nu hoor je de vegetariërs en veganisten niet, he?

 • PIETER ROGIERS

  En ondertussen blijven bepaalde drukkingsgroepen ongestraft het veganisme promoten door middel van leugens en manipulatieve propaganda over dierlijke producten!!